Ο ΠΟΥ εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε εντός και εκτός σπιτιού. Πότε να συνδυάζουμε κλιματιστικό και ανεμιστήρα.
Οι βασικές συμβουλές για να αντέξουν μικροί και μεγάλοι τη ζέστη είναι οι εξής:
- Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό και καλά ενυδατωμένο
- Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό
- Προστατεύστε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά
- Μείνετε μακριά από τον ήλιο. Μην βγαίνετε έξω όταν έχει πολλή ζέστη. Και μην βγάζετε έξω τα παιδιά.
- Να μένετε στη σκιά. Να θυμάστε ότι οι θερμοκρασίες που δίνει η Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι υπό σκιάν. Κάτω από τον καυτό ήλιο μπορεί να είναι και 10-15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες!
- Αποφύγετε τις κοπιώδεις δραστηριότητες. Αν πρέπει να κάνετε κάποια βαριά χειρωνακτική εργασία, προτιμότερο είναι να την κάνετε 4 με 7 το πρωί
- Μην αφήνετε παιδιά ή/και ζώα σε παρκαρισμένα οχήματα
- Να μένετε στο πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού σας, ιδίως τη νύχτα
- Αν δεν είναι εφικτό να δροσίσετε επαρκώς το σπίτι σας, να παραμένετε επί 2-3 ώρες την ημέρα σε έναν άλλο δροσερό χώρο (π.χ. κλιματιζόμενοι χώροι των δήμων)
- Να ελέγχετε τακτικά τους ευάλωτους ανθρώπους του κοινωνικού περίγυρού σας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από αναπηρία ή/και χρόνια νόσο της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών, και ζουν μόνοι.
Πώς να δροσίσετε το σώμα σας
Ο ΠΟΥ παραθέτει επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε φυσιολογική την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας, παρά την έντονη ζέστη. Να τι συνιστά:
- Να χρησιμοποιείτε ελαφριά και φαρδιά ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Για να αποφύγετε την συσσώρευση ζέστης, μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια
- Να κάνετε δροσερά ντους
- Να μουσκεύετε το δέρμα σας με ένα βρεγμένο πανί, ψεκάζοντας πάνω σας νερό ή φορώντας βρεγμένα ρούχα
- Να πίνετε τακτικά νερό. Χρειάζεστε 1 ποτήρι νερό την ώρα και τουλάχιστον 2-3 λίτρα ημερησίως
- Να αποφεύγετε το αλκοόλ και την πολλή καφεΐνη
- Αν βγείτε έξω, φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου
Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως όταν έχει καύσωνα είναι σημαντικό να διατηρούμε δροσερό τον χώρο όπου ζούμε. Να ελέγχετε την θερμοκρασία του σπιτιού σας μεταξύ 8 και 10 το πρωί, στη 1 το μεσημέρι και τη νύχτα μετά τις 10.
Ιδανικά, για να αντέξουμε τη ζέστη, η θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να είναι κάτω από 32 βαθμούς το μεσημέρι, αναφέρει ο Οργανισμός. Το βράδυ πρέπει να είναι 24 βαθμούς Κελσίου.
Τα όρια αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά αν ζουν μαζί σας βρέφη/νήπια, ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών) ή/και πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας.
Για να ελαττώσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας, εφαρμόστε τα εξής μέτρα:
- Να δροσίζετε το σπίτι σας τη νύχτα, ανοίγοντας τα παράθυρα αφού πέσει το σκοτάδι
- Την ημέρα, να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να κλείνετε τις κουρτίνες ή/και τα παντζούρια. Να έχετε επίσης απενεργοποιημένες όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές
- Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα μόνον όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου. Στις υψηλότερες θερμοκρασίες, αντί να σας δροσίσουν, θα υπερθερμάνουν το σώμα σας. Να θυμάστε επίσης ότι ο ανεμιστήρας μπορεί να μην σας προστατεύσει από την εξάντληση που προκαλεί η ζέστη ή την θερμοπληξία όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.
- Αν έχετε κλιματιστικό στο σπίτι, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 27 βαθμούς Κελσίου και ανάψτε έναν ανεμιστήρα στη ροή του αέρα. Με αυτό τον τρόπο το δωμάτιο θα δίνει την αίσθηση ότι έχει θερμοκρασία 4 βαθμούς χαμηλότερη
- Να θυμάστε ότι συχνά είναι πιο δροσερό το να κάθεστε εκτός σπιτιού στη σκιά
- Όταν έχετε αναμμένο το κλιματιστικό, να κλείνετε πόρτες και παράθυρα για να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να πέσει το ρεύμα και αυτό θα είναι ολέθριο
Πηγή : iatropedia