ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι ελλείψεις φαρμάκων κοστίζουν στο βρετανικό σύστημα υγείας 220 εκατομμύρια λίρες



«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν περιστασιακή ταλαιπωρία, αποτελεί πλέον καθημερινή πραγματικότητα στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα». Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί.


Οι ελλείψεις φαρμάκων στην Αγγλία έχουν γίνει μια «χρόνια, διαρθρωτική πρόκληση», σύμφωνα με νέα έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (APPG) για τον φαρμακευτικό τομέα.

Βουλευτές προειδοποίησαν ότι τα προβλήματα εφοδιασμού διαταράσσουν την περίθαλψη, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και ασκούν περαιτέρω πίεση στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας της χώρας.

  
«Αυτό που κάποτε θεωρούνταν περιστασιακή ταλαιπωρία, αποτελεί πλέον καθημερινή πραγματικότητα στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της APPG, Steve Race.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι ελλείψεις φαρμάκων κόστισαν στο NHS επιπλέον 220 εκατομμύρια λίρες την περίοδο 2022-2023.

Σχεδόν όλοι οι φαρμακοποιοί που συμμετείχαν στην έρευνα (96%) δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη διαχείριση προβλημάτων εφοδιασμού, με το 40% να αφιερώνει 1-2 ώρες κάθε μέρα σε αυτό το έργο.


Εννέα στους 10 ανέφεραν μείωση στην ικανοποίηση των ασθενών και σχεδόν τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι έπρεπε να επικοινωνούν με τους γιατρούς που συνταγογραφούν πολλές φορές την ημέρα για να επιλύσουν το πρόβλημα των ελλειπτικών φαρμάκων.

«Ο αντίκτυπος στην περίθαλψη πρώτης γραμμής είναι έντονος», αναφέρει η έκθεση της ομάδας. Οι θεραπείες για τη ΔΕΠΥ, την επιληψία, την εμμηνόπαυση, τον διαβήτη και τις βακτηριακές λοιμώξεις ήταν μεταξύ αυτών που παρουσίασαν πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελλείψεις οδηγούσαν σε καθυστερήσεις στη θεραπεία, σε δελτίο φαρμάκων και σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά για άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Η APPG επικαλέστηκε μια «σύνθετη αλληλεπίδραση» αιτιών πίσω από τις ελλείψεις. Αυτές περιλάμβαναν προβλήματα παραγωγής, ευπάθειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυξημένη ζήτηση και γεωπολιτικά γεγονότα. Την ίδια στιγμή, οικονομικοί παράγοντες - όπως οι πιέσεις στις τιμολογιακές τιμές και η ενοποίηση της αγοράς - έχουν συμβάλει περαιτέρω στην κρίση, σύμφωνα με την έκθεση.

Ζητά επείγουσα μεταρρύθμιση

Η έκθεση της APPG διατύπωσε 12 επείγουσες συστάσεις. Αυτές, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
  • Να επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν δόσεις ή σκευάσματα κατά τη διάρκεια ελλείψεων
  • Να υπάρξει επέκταση της παραγωγής φαρμάκων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Να δημιουργηθεί ένα σύστημα επικοινωνίας για την έλλειψη φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο, σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.



Πηγή : iatronet