Οι κίνδυνοι σε αυτοκίνητα, τσάντες και τσέπες. Πώς μπορούμε να τα έχουμε με ασφάλεια μαζί μας.
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία των φαρμάκων από την έντονη ζέστη εξέδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA). Η ζέστη επηρεάζει επίσης τον τρόπο αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στα φάρμακα, γεγονός που μπορεί να απορρυθμίσει πολλές χρόνιες παθήσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προστατευθούμε, προσθέτει.
«Όταν έχει καύσωνα, οι περισσότεροι ασχολούμαστε με το πώς θα δροσίσουμε τον εαυτό μας. Ξεχνάμε όμως ότι τα φάρμακα που εκτίθενται στη ζέστη σε τσάντες, αυτοκίνητα και πνιγηρά δωμάτια μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά όταν τα χρειασθούμε», δήλωσε η Dr. Alison Cave, επικεφαλής Ασφαλείας στην MHRA.
Όπως εξηγεί η MHRA, τα περισσότερα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Τα αυτοκίνητα, τα τραίνα και τα λεωφορεία, όμως, υπερθερμαίνονται γρήγορα το καλοκαίρι. Το ίδιο και τα δωμάτια που εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Ακόμα και οι τσάντες και οι τσέπες μας είναι πιο θερμές απ’ ό,τι πρέπει για να διατηρούνται ασφαλή τα φάρμακα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους ή μη κλιματιζόμενους χώρους.
Πώς αλλοιώνονται
Η ζέστη μπορεί να διασπάσει τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων, με συνέπεια να μην δρουν όταν τα λάβουμε. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει με δισκία, εισπνεόμενα φάρμακα, ορμονούχα δερματικά επιθέματα (αυτοκόλλητα), ινσουλίνες και πένες επινεφρίνης (αδρεναλίνης) για σοβαρές αλλεργίες.
Πολλά φάρμακα αναγράφουν συστάσεις για τη φύλαξή τους, αλλά όχι όλα. Όσα αναγράφουν ότι πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη ζέστη. Αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση:
- Της ινσουλίνης
- Ορισμένων υγρών αντιβιοτικών
Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του φαρμάκου σας, αν αναπτύξει ασυνήθιστη μυρωδιά ή μοιάζει διαφορετικό καθ’ οιονδήποτε τρόπο, μπορεί να έχει υποστεί αλλοίωση από τη ζέστη. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
Συστάσεις για το σπίτι και εκτός
Αν βρίσκεστε στο σπίτι σας, αναζητήστε τις οδηγίες φύλαξης στα φύλλα οδηγιών χρήσεως των φαρμάκων σας. Τοποθετήστε τα στο πιο κρύο δωμάτιο του σπιτιού, μακριά από το φως του ήλιου.
Αν ταξιδεύετε, μην αφήνετε τα φάρμακά σας σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, στην τσάντα θαλάσσης στην παραλία ή στην τσάντα που κρατάτε. Αν πρόκειται να βρίσκεστε έξω όλη μέρα, προτιμότερο είναι να τα έχετε σε ισοθερμική τσάντα.
Η έντονη ζέστη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα των φαρμάκων που απορροφά ο οργανισμός μας. Η συνέπεια είναι η συνήθης δόση τους να είναι πολύ ισχυρή ή πολύ αδύναμη. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πως νιώθετε όταν παίρνετε τα φάρμακά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Μην ξεχνάτε τις ιατρικές συσκευές
Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τα φάρμακα, αλλά και ορισμένες ιατρικές συσκευές. Οι μετρητές σακχάρου, λ.χ., μπορεί να παράσχουν λάθος ενδείξεις, εάν εκτεθούν για ώρα σε υψηλή θερμοκρασία.
Βεβαιωθείτε ότι οι μετρητές και οι ταινίες μέτρησης βρίσκονται συνεχώς σε δροσερό, ξηρό χώρο. Ελέγξτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως για τυχόν συστάσεις θερμοκρασίας. Αν η ιατρική συσκευή σας δείχνει να μην λειτουργεί καλά, συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας.
Πηγή : iatropedia