Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 16 Ιουνίου το νέο σύστημα διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) κατ’ οίκον, μέσω των σημείων διανομής του ΕΟΠΥΥ.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα φιλόδοξο, περίπλοκο και υψηλών απαιτήσεων, οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα να ολοκληρώσουν ανάμεσα σε 32.000 αιτήματα, πάνω από 15.000 παραδόσεις φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών.
Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη διαχείριση της υπηρεσίας, βρίσκονται κυριολεκτικά σε καθεστώς υπερεργασίας, ενώ το Υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «προσωρινές δυσλειτουργίες» τις καταγγελίες των εργαζομένων για καθυστερήσεις φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, διευκρίνισε πως εντός 10 ημερών το πολύ θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από τις 16/6 έως τις 7/7/2025:
Υποβλήθηκαν 24.694 νέα αιτήματα, με το σύνολο να αγγίζει τα 32.294 αν υπολογιστούν σε αυτά και 7.600 παλιά εκκρεμή αιτήματα από το Φαρμακείο του Ρέντη.
Από αυτά,
- 14.854 αιτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στους ασθενείς.
- 4.175 αιτήματα έχουν αποσταλεί και βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα σπίτια των δικαιούχων.
- 4.085 είναι σε διαδικασία συσκευασίας.
- 2.100 αιτήματα έχουν ολοκληρώσει την έγκριση από φαρμακοποιούς και περιμένουν παραλαβή από τον ανάδοχο.
Το σύστημα στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη διαδικασία: αρχικά απαιτείται έγκριση από φαρμακοποιό ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια συλλογή από την ανάδοχο εταιρεία και τελικά αποστολή με courier.
Αντίθετα με την εικόνα που μπορεί να έχουν πολλοί, πρόκειται για μια πολύπλοκη αλυσίδα που -όπως τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης- συχνά «σκοντάφτει» σε ελέγχους, καθυστερημένες εγκρίσεις και αστοχίες στην παράδοση από την εταιρεία courier.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Η υπηρεσία είχε μεγαλύτερη επιτυχία απ’ όσο περιμέναμε»
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις, τις οποίες απέδωσε στον όγκο των αιτημάτων. Όπως είπε μιλώντας την Πέμπτη (9/9/2025) στο Πρώτο Πρόγραμμα η ζήτηση ξεπέρασε κατά 50% τις αρχικές προβλέψεις.
«Το κατ’ οίκον, ξεκίνησε πολύ καλά αλλά επειδή είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία του αναμενομένου αυτό έφερε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Οι καθημερινές παραγγελίες είναι 50% περισσότερες από ότι εμείς είχαμε προβλέψει. Άρα οι υποδομές της εταιρίας και του ΕΟΠΥΥ βρεθήκανε σε πολύ μεγάλη πίεση διότι τελικά η ροή είναι πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για να σταλεί ένα φάρμακο κατ’ οίκον, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό μπορεί να πάρει και 6 και 7 μέρες. Δεν έχει να κάνει με την εταιρεία αλλά με τον ίδιο τον Οργανισμό», διευκρίνισε.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε αστοχίες κατά την παράδοση:
«Έχει τύχει να πάει ο courier, να πάρει τηλέφωνο, να μην απαντήσει ο ασθενής και να γυρίσει πίσω. Έχουμε και τέτοια προβλήματα», είπε, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία διαχείρισης.
Τέλος, προανήγγειλε πώς με την ενίσχυση του προσωπικού και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έγινε και δίνει το δικαίωμα και στους φαρμακοποιούς δημόσιων νοσοκομείων να μπορούν να εγκρίνουν αιτήματα, η εξυπηρέτηση θα επιταχυνθεί.
«Είμαστε σε μια φάση που έχουμε ενισχύσει πολύ το προσωπικό. Έχει ενισχύσει και ο ΕΟΠΥΥ τις δυνάμεις του, βάλαμε και διάταξη στη Βουλή που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων να μπορούν και αυτοί να κάνουν εγκρίσεις για να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία. Πιστεύω ότι σε ένα 10ημερο από σήμερα θα έχει εξομαλυνθεί», διαβεβαίωσε.
Κόντρα: Καρποδίνη με το Σωματείο Εργαζομένων
Την ίδια στιγμή, μαίνεται μεγάλη κόντρα μεταξύ της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη, και των εργαζομένων , με την πρώτη να απαντά σε αυστηρό ύφος στις καταγγελίες των εργαζομένων που έκαναν λόγο για αδυναμία του συστήματος των ανταποκριθεί στις ανάγκες και για κατάρρευση.
«Ουδέποτε κατέρρευσε το σύστημα διανομής φαρμάκων. Πρόκειται για μια νέα, ψηφιακή υπηρεσία που λειτουργεί με μετρήσιμα και διαφανή δεδομένα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε 7.500 παλαιά αιτήματα από το φαρμακείο Ρέντη, όχι σε δυσλειτουργία του νέου μοντέλου», τόνισε.
Η ίδια, δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι υπονομεύουν μια μεγάλη μεταρρύθμιση για προσωπικούς λόγους, μιλώντας για «συνδικαλιστικό θόρυβο που υπονομεύει το έργο».
«Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς γιατί δεν είστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που ανακουφίζει τους ασθενείς. Σας ξεκαθαρίζεται ότι, η διανομή φαρμάκων κατ΄οίκον και στα Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και αποδίδει, έχει σχεδιαστεί από έμπειρα στελέχη του Οργανισμού και υλοποιείται σε άρρηκτη συνεργασία με τον ανάδοχο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο διάρκειας δύο (2) ετών που βρίσκεται μόνο στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του και στο οποίο η Διοίκηση και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ εργάζονται καθημερινά για την υλοποίησή του επιλύοντας άμεσα κάθε επιχειρησιακό ζήτημα», καταλήγει η Διοικήτρια.
Πηγή : iatropedia