ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξεκινά η αποστολή των SMS στο κοινό για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου

Από τις 11 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS προς τους δικαιούχους για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίοι θα καλούνται να επισκεφτούν τα συμμετέχοντα φαρμακεία σε όλη τη χώρα για να λάβουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ και σχετικές οδηγίες.


Μένει μόνο να φανεί κατά πόσο θα ενδιαφερθούν οι πολίτες για την ωφέλιμη αυτή δράση της κυβέρνησης, που τοποθετεί τα φαρμακεία στην πρώτη γραμμή. Για την εκκίνηση του προγράμματος ενημέρωσε το κοινό η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναρτώντας στο Instagram ότι: «το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα μας. Η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αμελήσετε το μήνυμα!», ενώ από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης υπάρχει επισήμανση προς τους γιατρούς ότι οι εξετάσεις δεν υπόκεινται σε rebate & clawback και αναφέρονται οι σχετικές χρεώσεις.

Οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι πολίτες μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση στο colon.gov.gr ή να καλέσουν στο 11401. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι: οι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πολίτες 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο ή φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ούτε κληρονομικό καρκίνο του εντέρου. Σημειώνεται ότι στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται και τα SMS που αποστέλλονται ήδη από σήμερα σε γυναίκες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.