ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρωτόκολλο στο διαβήτη από σήμερα στον ΕΟΠΥΥ

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους ασθενείς μέχρι οι γιατροί να μάθουν το νέο σύστημα.

Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του διαβήτη στο ΕΟΠΥΥ με την καθιέρωση συγκεκριμένων κανόνων συνταγογράφησης για τους ασθενείς.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν τη χορήγηση πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής φαρμακευτική αγωγή, μαζί με συγκεκριμένες οδηγίες αλλαγής του τρόπου ζωής των ασθενών που συνδυάζουν διαιτητική αγωγή και άσκηση, σε κάθε στάδιο.


Στόχος του πρωτοκόλλου είναι η περιστολή των δαπανών για τη νόσο που σύμφωνα με τελευταίες μελέτες κοστίζει ετησίως μέχρι και 7.800 ευρώ κατ΄ άτομο στην περίπτωση που η ανεπαρκής ρύθμιση προκαλεί επιπλοκές και νοσηλεία.

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει και τα 60 ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση του διαβήτη, με τη διαφορά ότι προβλέπονται στάδια στη χορήγηση της κάθε κατηγορίας ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Τις πρώτες ημέρες λοιπόν, αναμένεται μια "δυσκολία" στη συνταγογράφηση των σκευασμάτων, μέχρι οι γιατροί να εκπαιδευτούν στο καινούριο σύστημα, ακολουθώντας τις απαιτήσεις του νέου προγράμματος, που όπως όλα δείχνουν θα φέρουν μια καθυστέρηση στο γράψιμο της κάθε συνταγής, παρατείνοντας το χρόνο του ραντεβού του κάθε ασθενή και μεγαλώνοντας τις ουρές αναμονής στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάρτιση μητρώου σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισυ χρόνο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί σε αυτό ασθενείς από το Τζάνειο νοσοκομείο και το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ενώ άμεσα αναμένεται να ενταχθεί και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στόχος είναι να ενταχθούν στο μητρώο οι ασθενείς που παρακολουθούνται από επτά διαβητολογικά κέντρα νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων συνταγογράφησης και η εξοικονόμηση πόρων από τα πλαφόν συνταγογράφησης που έχουν τεθεί.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών και διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ. Ν. Τεντολούρη και τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επισκέπτη Καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών κ. Κυριάκο Σουλιώτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το διαβήτη, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στην αγορά της νέας ινσουλίνης σε συνδυασμό με λιραγλουτίδη.

Ο γενικός διευθυντής της Novo Nordisk και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ υπεύθυνος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας έκλεισε στα 42 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ υπολογίζονται στα 9,5 εκατ. ευρώ οι επιστροφές από clawback και rebate. Πρόσθεσε ότι μετά τους δραστικούς περιορισμούς στη φαρμακευτική δαπάνη και τις υπέρογκες επιστροφές που έχουν θεσμοθετηθεί, τώρα η Πολιτεία στηρίζεται στην περιστολή των δαπανών, μέσω του ανταγωνισμού που θα προκύψει μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών.

Και με δεδομένα τα ποσά αυτά, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το σύστημα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτούς τους ρυθμούς, τονίζοντας μάλιστα πως πολλές φαρμακευτικές ήδη ζήτησαν την εξαίρεση των φαρμάκων τους από τη θετική λίστα και τη μεταφορά τους στην αρνητική, δηλαδή στη λίστα όπου παραμένουν συνταγογραφούμενα, όμως το κόστος τους επιβαρύνει εξ΄ ολοκλήρου τον ασθενή.

Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι μπορεί η χώρα μας να έχει βελτιώσει αισθητά το νομικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους, όμως οι καθυστερήσεις εγκρίσεων παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει η χώρα μη ανταγωνιστική, καθώς ταυτόχρονα και οι γύρω ευρωπαϊκές χώρες να εκσυγχρονίζονται, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει μελέτες εξαιτίας της ταχύτητας έγκρισης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο θέμα, η επικεφαλής του τμήματος κλινικών μελετών της εταιρίας κ. Ελευθερία Δαρλή, υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις και οι απώλειες κλινικών μελετών κοστίζουν θέσεις εργασίας, τονίζοντας πως στη χώρα μας απασχολούνται 14.727 άτομα στις κλινικές έρευνες, εκ των οποίων οι 9.000 είναι ερευνητές σε νοσοκομεία.

Υπογραμμίζοντας τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κλινικών μελετών στη χώρα μας, η κ. Δαρλή τόνισε πως από τις 1200 μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη το 2014, η χώρα μας μετείχε μόλις στις 40.


Πηγή : healthmag