ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η Ιταλία άνοιξε το δρόμο της προσέγγισης των δύο συνεταιρισμών φαρμακοποιών της Λάρισας



Στη Λάρισα, στο μόνο νομό της χώρας που λειτουργούν δύο τοπικοί συνεταιρισμοί φαρμακοποιών κάτι φαίνεται να κινείται στη λογική της προσέγγισης τους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των φαρμακοποιών μελών των δύο συνεταιρισμών αλλά και το άνοιγμα νέων προοπτικών.


Η Συνεταιριστική Ομάδα Φαρμακοποιών Λάρισας (ΣΟΦΛΑ) και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ) βρίσκονται σε μία τροχιά που δείχνει βούληση για εμβάθυνση μίας μεταξύ τους συνεργασίας.

Και τα δείγματα αυτά είναι απολύτως ορατά καθώς υπάρχει πλέον η προοπτική ενός τέτοιου πλάνου προσέγγισης που θα έχει ως αφετηρία τις συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος που θα γίνουν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του καθενός από τους δύο συνεταιρισμούς στο διάστημα 2-4 Ιουλίου.

  
Για το θέμα αυτό μίλησε o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία του ότι πλέον υπάρχει ένα πλάνο που στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο συνεταιρισμών.

«Πλέον υπάρχει ένα πλάνο συνεργασίας το οποίο θα ακολουθήσουμε και θα δούμε τις λεπτομέρειες όπως αυτές θα προκύπτουν καθώς προχωράμε. Θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, του ΠΡΟΣΥΦΛΑ στις 2 και του ΣΟΦΛΑ στις 4 Ιουλίου στις οποίες θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες και των δύο συνεταιρισμών. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ανεξάρτητες επιτροπές για να εξετάσουν κάποια πράγματα. Το βέβαιο είναι πως προχωράμε για μία συνένωση μα τη λογική ότι όποια εμπόδια προκύψουν –όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν», όπως είπε.

Και είναι απόλυτη ανάγκη κατά την άποψή του να ξεπεραστούν γιατί «δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα εμείς να κρατάμε μικρό το συνεταιριστικό κίνημα, ειδικά όταν ξέρουμε τον σημαντικό του ρόλο στην επιβίωση των φαρμακείων μας αλλά και στις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξή τους. Εμείς από την πρώτη στιγμή ως διοίκηση του Συλλόγου είχαμε αυτή την αγωνία διότι αφορά τους φαρμακοποιούς – μέλη μας. Και λαμβάνουμε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας ότι εδώ και χρόνια θέλουν να προχωρήσει μία τέτοια προσπάθεια και ότι δεν βρίσκουν κανένα λόγο οι δύο συνεταιρισμοί να βαδίζουν χωριστά».

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκη, να παραμεριστούν κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με προσωπικούς εγωισμούς και να πέσουν γέφυρες εμπιστοσύνης πάνω στις οποίες θα μπορέσει να οικοδομηθεί μία τέτοια προσπάθεια. «Δεν είναι εύκολο κάποιος που κινείται σ’ ένα μικρότερης εμβέλειας περιβάλλον να αποδεχτεί το εγχείρημα να μπει σε κάτι μεγαλύτερο που δεν ξέρεις και πως θα πάει. Όμως το μεγαλύτερο δίνει και δυναμική. Η Λάρισα έχει ανάγκη συνενώσεων. Θα είναι επιτυχία για το συνεταιριστικό κίνημα να μπούμε και να προχωρήσουμε μία τέτοια προσπάθεια».

Το πρόσφατο ταξίδι που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) σε συνεταιρισμούς στην Ιταλία όπως και εκείνα των προηγούμενων χρόνων στην Ισπανία φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη καθώς οι πρώτες ανεπίσημε συναντήσεις μεταξύ των δύο συνεταιρισμών για τη συζήτηση του εγχειρήματος έγιναν ακριβώς μετά την επιστροφή από το συγκεκριμένο ταξίδι και χτες (10 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια.

«Πάντα υπήρχε αυτή η αγωνία να γίνει και να πετύχει μία τέτοια προσπάθεια. Τώρα πήγαμε στην Ιταλία στο ταξίδι της ΟΣΦΕ, όπου συμμετείχαν και οι πρόεδροι των δύο Συνεταιρισμών. Είδαμε εκεί – όχι ότι δεν το ξέραμε - ότι οι Ιταλοί έχουν μία πολύ καλή συνεταιριστική κουλτούρα και έχουν δημιουργήσει πολύ δυνατές μονάδες έτσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια τα μέλη και να εξυπηρετούνται σωστά αλλά και να επεκτείνονται. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να κρατάς ως συνεταιριστής μία δυναμική απέναντι στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι έχεις να αντιμετωπίσεις. Εμείς δεν θέλουμε και δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας απλά μία αποθήκη να μας δίνει φάρμακα αλλά ουσιαστικά μία οικονομική συνένωση των φαρμακείων μέσω αυτού. Να μπορούμε δηλαδή να πάρουμε καλύτερες προσφορές σε φάρμακα, σε υπηρεσίες που παρέχονται στα μέλη μας, σε δυνατότητες ανάπτυξης των φαρμακείων. Χρειαζόμαστε οικονομίες κλίμακας. Δεν μπορεί να φεύγουν δύο αυτοκίνητα από τη Λάρισα να πάνε στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα ή αλλού ενώ θα έφτανε το ένα να το κάνει. Τις εξοικονομήσεις που θα πετύχουμε μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε στο να αυξηθούν ουσιαστικά οι υπηρεσίες προς τα μέλη. Για επάρκεια φαρμάκων, για πιο σωστές παραδόσεις τους, για μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, για να μπούμε σε προϊόντα που ούτε καν τα σκεφτόμασταν, όπως για παράδειγμα αναλώσιμα, αεροστρώματα, καρότσια, συμπληρώματα ειδικής διατροφής κτλ. τα οποία δουλεύουν κάποιοι συγκεκριμένοι που δεν είναι στο χώρο του φαρμακείου».

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει με επιτυχία αυτό το εγχείρημα είναι να γίνουν όλα με διαφάνεια, όπως λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. «Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με όρους απόλυτης διαφάνειας, με την ουσιαστική συμμετοχή των μελών. Όλοι θα πρέπει να έρθουν, να παρακολουθήσουν από κοντά τις συζητήσεις και να καταθέσουν την άποψή τους συμβάλλοντας στη διαδικασία. Θεωρώ ότι όλα θα πρέπει να ανατεθούν σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για όσα θα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον. Υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και θα πρέπει αυτές να είναι ασφαλείς».


Πηγή : dailypharmanews