ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΡΕΠΟΡΤΑΖ PHARMA TEAM: Ο νέος Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO)


Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Αριθμ.Δ3(α) 41169/19 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B' 6124 - 31.12.2020 θεσπίστηκαν οι διατάξεις για τη σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), στον οποίο θα συμμετέχουν Παραγωγοί και Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, υπό την μορφή Νομικού Πρόσωπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, "θα δημιουργήσει, διαχειρίζεται, λειτουργεί, συντηρεί και διευθύνει το «Ελληνικό Σύστημα Επαλήθευσης Φαρμάκων» (HMVS)" 

Πρόκειται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού 2016/161 που καθορίζει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που εμφανίζονται στη συσκευασία των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (περισσότερες πληροφορίες: https://emvo-medicines.eu/). Η εφαρμογή του Κανονισμού αποτελούσε υποχρέωση της Ελλάδας, δεδομένου ότι η χώρα μας είχε ζητήσει παράταση παρόλο που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε ήδη υιοθετηθεί.

Διαβάστε παλιότερη ανάρτηση του Pharma Team (Ιούνιος 2020) - αξίζει να σημειώσουμε το ενδιαφέρον της ΟΣΦΕ εκείνο το χρονικό διάστημα:

Ασφάλεια και Πιστοποίηση Φαρμάκων: Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2016/161


Σύμφωνα με το νέο δεδομένο της ΚΥΑ, η λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τα τέλη Μάρτιου και θα τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το Σύστημα Επαλήθευσης των Φαρμάκων θα περιέχει πληροφορίες προερχόμενες από τους Παραγωγούς και τους ΚΑΚ, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που επιτρέπουν την επαλήθευση της γνησιότητας και τον προσδιορισμό της ταυτότητας των φαρμάκων, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε στοιχεία για χονδρεμπόρους, φαρμακοποιούς και άλλους.

Επίσης στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι "το Καταστατικό θα προβλέπει τον τρόπο συμμετοχής στον «Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων» (HMVO) των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων και των φαρμακοποιών". 

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι γίνεται αναφορά και στις ελλείψεις φαρμάκων: "Σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου οφειλόμενης στην παράβαση των όρων της παρούσας επιβάλλονται οι κυρώσεις" που ισχύουν από τη Νομοθεσία.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ παρακάτω: