ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έκκληση Προέδρου ΦΣΘ Δ. Ευγενίδη: Αντιγριπικά εμβόλια μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Αναδημοσίευση από thessnews.gr

Θέμα ΡΘ: Εξαντλήθηκαν τα αντιγριπικά εμβόλια στη Θεσσαλονίκη - Εμβολιάστηκαν πολλά παιδιά - Τί θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες;
ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || zafeirioum@gmail.com

Εξαντλήθηκαν οι πρώτες παρτίδες των αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η τελευταία παρτίδα, περίπου 200.000 εμβόλια, όπως δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Έκανε έκκληση να εμβολιάζονται μόνο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Αν αρχίσουν ανεξέλεγκτα να χορηγούνται εμβόλια σε άλλα άτομα όπως παιδιά, είναι πολύ πιθανό να μην φτάσουν για αυτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πολύ παιδίατροι θέλουν να χορηγήσουν το αντιγριπικό σε παιδάκια για να τα καλύψουν για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο κ. Ευγενίδης.

Το γεγονός ότι φέτος εμβολιάστηκαν περισσότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαίωσε με δήλωσή της στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η αντιπρόεδρος της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Έλσα Καλούδη. Όπως εξήγησε, «τα ίδια τα παιδιά που εμβολιάστηκαν μπορεί να μην ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, αλλά εμβολιάζονται για να προστατεύσουν το οικογενειακό περιβάλλον τους. Ο παιδίατρος συστήνει ανάλογα με τις καταστάσεις και τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στην οικογένεια».

«Τα παιδιά του δημοτικού είναι ακίνδυνα ως προς τη μετάδοση του ιού. Αυτό δεν ισχύει για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Οποιαδήποτε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης πρέπει να οδηγούν σε συμβουλή γιατρού», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πέρυσι υπήρχε μικρότερο άγχος σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Φέτος θα εμβολιαστούν περισσότερα άτομα μεταξύ αυτών και παιδιά», σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν κάποιος γιατρός χορηγήσει αντιγριπικό χωρίς να ακολουθήσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε… «τότε κάνει κακή ιατρική».