ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Τσουχτερός» ο λογαριασμός για το νοσοκομειακό φάρμακο του ΕΟΠΥΥ

Ανεπαρκής αποδεικνύεται η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το νοσοκομειακό φάρμακο. Σχεδόν δύο στα τρία φάρμακα που τιμολογήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, το 1ο εξάμηνο του 2018, θα προσφερθούν τελικώς «δωρεάν» από τη φαρμακοβιομηχανία.
Ανάσα δεν προλαβαίνουν να πάρουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες την Παρασκευή έλαβαν το «λογαριασμό» για clawback και rebate στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (τα φαρμακευτικά σκευάσματα 1Α που χρησιμοποιούνται στις ιδιωτικές κλινικές), για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το εξάμηνο έχει οριστεί στα 27,9 εκατ. ευρώ, η τελική δαπάνη ξεπέρασε τα 77,7 εκατ. ευρώ! Η υπέρβαση των 49,8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το 64% της πραγματικής δαπάνης για τα φάρμακα που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές. Αν προσθέσουμε και τα σχεδόν 5,6 εκατ. ευρώ του rebate του εξαμήνου (7% της δαπάνης) τότε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν οι ίδιες το 71% της πραγματικής δαπάνης!


Ο πιο δαπανηρός μήνας αποδείχθηκε ο Ιούνιος με λίγο περισσότερο από 14 εκατ. ευρώ ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μάρτιος με 13,945 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος έκλεισε λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ, ο Φεβρουάριος στα 11,5 εκατ. ευρώ, ο Απρίλιος στα 11,4 εκατ. ευρώ και ο Μάιος στα 13,6 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι, το ποσό της υπέρβασης επιμερίζεται στις εταιρείες κατά 90%, με βάση το τελικό μερίδιο της αγοράς καθεμίας και κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας. «Ως μερίδιο ανάπτυξη ορίζεται ο λόγος ανάπτυξης εταιρείας ή ΚΑΚ προς άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων». Από το ποσό που θα προκύπτει ανά φαρμακευτική εταιρεία αφαιρούνται οι προαιρετικές εκπτώσεις, ενώ στο σημείωμα του ΕΟΠΥΥ φέρεται να υπογραμμίζεται πως «από τον υπολογισμό της θετικής υπέρβασης αφαιρέθηκε η δαπάνη των γενοσήμων».


Πηγή : virus