ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην τελική ευθεία για την κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας

Στην κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας και την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων μέσω του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε σχετική ημερίδα, η κάλυψη των παροχών σε είδος και σε χρήμα από τον ΕΟΠΥΥ, θα δίδονται μόνο μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποίησης της υπογραφής του ασφαλισμένου.


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και έως ότου να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, όσοι έχουν βιβλιάρια που τελειώνουν δεν θα πάρουν νέα, αλλά θα προσθέσουν σελίδες. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες.

Να σημειωθεί ότι, από το 2019, αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 75 ημερών εργασίας (αντί 50) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.


Πηγή : healthview