ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται οι ψηφιακές συνταγές φαρμάκων - Τι γίνεται ηλεκτρονικό στο ΕΣΥ

Στη νέα ηλεκτρονική εποχή φιλοδοξεί να περάσει το ΕΣΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μπορεί στα νοσοκομεία να επικρατεί ακόμη το χάος με τα ράντζα και τις αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής, ωστόσο κάποιες υπηρεσίες φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα γίνονται με ψηφιακό τρόπο.

Βασική συμβολή στην ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών έχει η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Μάλιστα είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια ημερίδας πλέον επεκτείνεται η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για την περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο σύστημα υγείας.


Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, άμεσα οι γνωστές έντυπες συνταγές φαρμάκων θα περάσουν σε άλλη εποχή καθώς θα γίνουν άυλες, αφού θα γίνει ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς δε θα χρειάζεται σύντομα να έχουν τις συνταγές ανά χείρας για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αλλά θα μπορούν μέσω των ιατρείων να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τα σκευάσματα και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να τα λαμβάνουν χωρίς περαιτέρω διαδικασία.

Και τα οπιούχα αναλγητικά που σήμερα χρειάζονται ειδικές συνταγές, περνούν πλέον στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ψηφιακός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών

Όμως και όλες οι πληροφορίες για την υγεία των ασφαλισμένων θα είναι ψηφιακά ενταγμένες στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας ο οποίος δημιουργείται με την εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό.

Στον ηλεκτρονικό φάκελο θα περιλαμβάνονται ψηφιακά όλες οι νοσηλείες, οι παθήσεις, οι θεραπείες αλλά και οι εξετάσεις που θα έχει πραγματοποιήσει ο κάθε ασφαλισμένος.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα ξεκινά από τον οικογενειακό γιατρό και θα διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας.
Πάντως σύντομα- κατά τον Ανδρέα Ξανθό θα υπάρξει διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Νοσοκομεία, κ.α) με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Πηγή : healthreport