ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προς ένα μόνο μητρώο φαρμάκων

Θα υπάρχει "κόφτης" πρόσβασης στο νέο μητρώο.

Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Φαρμάκων θα είναι ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχει μελέτη για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου, την οποία ήδη έχουν λάβει οι φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να κάνουν τις όποιες παρατηρήσεις τους, ενώ θα πρέπει με τη σειρά τους να τις προωθήσουν σχετικά στα θεσμικά τους όργανα, μέλη των οποίων συμμετέχουν στην Επιτροπή. Η μελέτη αυτή, έγινε προ διμήνου από παράγοντες του Υπουργείου και της ΗΔΙΚΑ, όπου και θα λειτουργήσει και τη σχετική πλατφόρμα.


Ο στόχος του συγκεκριμένου Μητρώου είναι να δημιουργηθεί μία κοινή βάση δεδομένων μεταξύ ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ, καθώς σήμερα κυκλοφορούν τρεις . Παράγοντας από οργανισμό του κράτους, μας επεσήμανε ότι είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φαρμάκων. Το αντίθετο ο ΕΟΦ διαθέτει μία λίστα του 1983 που από τότε συντηρείται, η ΗΔΙΚΑ έχει δημιουργήσει τη δική της λίστα με την βοήθεια της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ τη δική του λίστα έχει και ο ΕΟΠΥΥ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την δημιουργία του ενιαίου Μητρώου θα μπορούν οι αρμόδιες αρχές να κάνουν συσχετισμούς κωδικών και θα ξέρουν για παράδειγμα τη νομική τους βάση (χαρακτηρισμό τους). Την ίδια στιγμή, θα γνωρίζουν ποια από τα σκευάσματα κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά και ποια διανέμονται αποκλειστικά στο εξωτερικό. Επίσης με τη λειτουργία του ενιαίου Μητρώου θα είναι εύκολο να παιρνούν άμεσα οι τροποποιήσεις που πραγματοποιεί για παράδειγμα ο ΕΜΑ σε ένα προϊόν (π.χ. καινούργια ένδειξη), κάτι όχι ετεροχρονισμένα όπως συμβαίνει σήμερα. Το βασικό είναι ότι με την λειτουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων όλοι οι αρμόδιοι θα έχουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες για ένα σκεύασμα . Εξίσου βασικό είναι ότι τα θεσμικά όργανα του κράτους θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην βάση, αλλά μόνο στο πεδίο που τους αφορά.

Στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτική Δαπάνης θα υπάρχει επίσης ενημέρωση για τα Διαγνωστικά/ Θεραπευτικά Πρωτόκολλα καθώς και τη δημιουργία Μητρώων Ασθενών.

Πηγή : iatronet