ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνέντευξη Δ. Ευγενίδη στην "Δημοκρατία" για τις καθημερινές ελλείψεις φαρμάκων στην Θεσσαλονίκη

Καθημερινή... μάχη δίνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης για να βρουν τα φάρμακα των ασθενών τους και να μην τους αφήσουν ακάλυπτους. Τόσο οι ασθενείς όσο, βέβαια, και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις σκευασμάτων. Πρόκειται για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, αλλά και εξειδικευμένα, αναντικατάστατα.
«Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς από τα ράφια μας λείπουν πολλά σκευάσματα. Πρόκειται για φάρμακα όλων των τύπων, τα οποία χρησιμοποιούνται και από χρόνια πάσχοντες, αλλά και από ανθρώπους που έχουν κάποια εποχική νόσο» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. 
Όπως περιγράφει ο ίδιος, «προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών μας, πολλές φορές ψάχνουμε τα φάρμακα όχι μόνο σε φαρμακεία που βρίσκονται κοντά μας, αλλά και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, ακόμα και σε γειτονικούς νομούς!».
Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι οι ελλείψεις αφορούν όλους τους τύπους φαρμάκων, από παυσίπονα, φάρμακα για τον διαβήτη και τις πνευμονοπάθειες μέχρι και εμβόλια. 
«Όταν έρχεται ο ασθενής στο φαρμακείο με τη συνταγή, έχουμε ηθική υποχρέωση να τον εξυπηρετήσουμε και να τον καλύψουμε. Το άγχος μας να βρούμε εγκαίρως τα φάρμακα είναι μόνιμο και αρχίζουμε τα τηλέφωνα στους συναδέλφους μας. Μάλιστα, κάποιες φορές ανοίγουμε ένα κουτί και μοιράζουμε τις πλακέτες σε ασθενείς, μέχρι να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα κουτιά που χρειαζόμαστε. Πρόκειται για απογοητευτικές καταστάσεις, που δεν συνάδουν με τον 21ο αιώνα» υπογραμμίζει. 
Γιατί όμως υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων; Όπως απαντά ο κ. Ευγενίδης, κοινό χαρακτηριστικό των σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα φαρμακεία είναι ότι παράγονται από πολυεθνικές και στην Ελλάδα πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το εξωτερικό. 
«Τα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα, αλλά μετά μεσάζοντες τα επανεξάγουν στο εξωτερικό, σε μεγαλύτερη τιμή, κερδίζοντας πολλά χρήματα, ενώ το κράτος καταγράφει πλασματικές εξαγωγές και... νιώθει κι αυτό κερδισμένο, αφού διάφοροι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν ψευδεπίγραφη βελτίωση» σημειώνει. Η λύση, όπως λέει, είναι να υπάρξει απόφαση, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, παγώματος των εξαγωγών φαρμάκων, ώστε τα ράφια των φαρμακείων να γεμίσουν.


Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία