ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μείον 43 φάρμακα στην αγορά - Διαγραφές λόγω ασύμφορης κυκλοφορίας

Νέο τροποποιητικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως εξέτασε τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των μειώσεων του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών, οι φαρμακευτικές είχαν υποβάλλει περισσότερες από 200 ενστάσεις,ζητώντας διόρθωση τιμής. Εντούτοις, από την επεξεργασία των στοιχείων, τελικά εγκρίθηκαν μόλις 10 από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν.
Οι περισσότερες ενστάσεις, αφορούσαν πολύ χαμηλές τιμές, που προέκυψαν μετά τις τελευταίες υποχρεωτικές μειώσεις, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης ή σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από την φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.
Αυτές οι ενστάσεις που εγκρίθηκαν, αφορούσαν λόγους δημόσιας υγείας, καθώς επρόκειτο για φάρμακα που κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις προχώρησαν ως είχαν, γιατί δεν θα γινόταν δεκτή από την Τρόικα οποιαδήποτε αλλαγή βάσει των παραπάνω διατάξεων.
Τελικά το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας να ζητήσουν τη διαγραφή των προϊόντων από το δελτίο τιμών, για οικονομικούς λόγους, καθώς η τιμή τους ήταν ασύμφορη πλέον και δημιουργούσαν ζημιές στις επιχειρήσεις. Βέβαια, ευελπιστώντας σε μια διόρθωση τιμής στο μέλλον, οι φαρμακευτικές δεν ζήτησαν την απόσυρση των φαρμάκων, αλλά μόνο τη διαγραφή, όμως και πάλι, στην παρούσα φάση, 43 φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και θα πρέπει να προστεθούν κι αυτά στα υπόλοιπα που έχουν ήδη απομακρυνθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, έπρεπε και αυτή τη φορά να εφαρμοστεί η νομοθεσία ως προς το σκέλος των μειώσεων, καθώς κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν έγινε εφικτή η αλλαγή της. Τώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι οι επιθυμητές αλλαγές θα γίνουν μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, προκειμένου να ξεκινήσει η αγορά να αποκαθίσταται, όμως και πάλι εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς η επιτήρηση δεν πρόκειται να αρθεί.
Με τα δεδομένα αυτά, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, περιλαμβάνει πλέον 7879 ιδιοσκευάσματα, έναντι του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Ιουνίου, το οποίο περιελάμβανε 7922 ιδιοσκευάσματα.
Ισχύει από σήμερα για τη βιομηχανία, τα νοσοκομεία και το χονδρεμπόριο, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από 27 Ιουλίου.
Στο νέο αυτό δελτίο τιμών, συμπεριλαμβάνονται και εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 5 ιδιοσκευάσματα, ύστερα από σχετικά αιτήματα των φαρμακευτικών που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους, και για τα οποία εκδόθηκαν δύο δελτία τιμών φαρμάκων (εδώ και εδώ).
Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων επισυνάπτεται εδώ.

Πηγή: healthmag