ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

H πιθανή εξαγορά της Shire, θα ανεβάσει την Takeda στην 9η θέση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Η πιθανή δημιουργία της Takeda / Shire θα μπορούσε να εκτοξευθεί στην ένατη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις του 2017.

Η πιθανή εξαγορά της Shire από την Takeda, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη προσφορά αξίας στο φάρμακο τη φετινή περίοδο. Πρόκειται για την πέμπτη προσπάθεια της ιαπωνικής εταιρείας να εξαγοράσει τη Shire και η συμφωνία αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την εξαγορά της Millennium από την Takeda το 2008 (8,8 δισ. δολάρια), της Nycomed το 2011 (13,7 δισ. δολ.) και της Ariad το 2017 (για 5,2 δισ. δολ).


Η συνδυασμένη εταιρεία Takeda / Shire θα μπορούσε να εκτοξευθεί στην ένατη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις του 2017.

Ιστορικά, η Shire έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη νευρολογία, ενώ η στρατηγική της για επιθετικές συγχωνεύσεις έχει οδηγήσει σε κάποιες αξιοσημείωτες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων των Transkaryotic Therapies το 2005, της Jerini το 2008, της NPS Pharma το 2015 και της Baxalta το 2016. Όλες αυτές οι εξαγορές συνέβαλαν σημαντικά στην επέκταση της Shire στις αγορές σπάνιων ασθενειών.

Επί του παρόντος, η Takeda διαθέτει μια μικρή παρουσία στο κομμάτι της νευρολογίας, η οποία αποτελείται από 3 brands: το vortioxetine της Lundbeck , το galantamine της Johnson & Johnson (J & J) και το glatiramer acetate injection της Teva. Ως εκ τούτου, αποκτώντας την Shire η νέα εταιρεία θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία της στο κομμάτι της νευρολογίας, λαμβάνοντας επιπλέον πωλήσεις.

Η εξαγορά αυτή μοιάζει με μια υγιή στρατηγική για την Takeda, εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία, η οποία έχει πάντα ως στόχο μια ισχυρή παγκόσμια θέση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να παρεμποδίσει αυτή τη συμφωνία. Σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η προθεσμία για την αποδοχή της συμφωνίας της Takeda από την Shire είναι η 8η Μαΐου, εκτός αν μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία πραγματοποιήσει μεγαλύτερη προσφορά. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η Takeda μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει αυτή την αγορά, καθώς έχει μόλις 4,3 δισ. δολ. σε μετρητά και η συμφωνία θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά της.


Πηγή : iatronet