ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Σε αναμμένα κάρβουνα» η Κυβέρνηση εν αναμονή απόφασης του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

Η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως «δυναμιτίζει» τα θεμέλια του Φορέα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να έκρινε αντισυνταγματικές καίριες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή, έκρινε παράνομη, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, όπως μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι, αλλά και των αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Παράνομη φέρεται να κρίθηκε και η εισφορά του 20%.
«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Θεοδοσιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. «Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης», καταλήγει.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ, προσθέτοντας, όμως, ότι τέτοια απόφαση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.
Για δικαίωση του ΙΣΑ, κάνει λόγο και ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζοντας πως «μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης».

Πηγή: virus