ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εκμηδενίζονται τα χρέη πριν το 2016 προς τις φαρμακευτικές

Ιδιαίτερα καλή θα θεωρούσε κανείς την εικόνα που παρουσιάζουν πλέον οι οφειλές των ελληνικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς πλέον αυτά είχαν διαμορφωθεί το τέλος του 2017 στα περίπου 715 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως πλέον του 80% αφορά μόνο την περσινή χρονιά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Σύνδεσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαίνεται ότι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήτοι το 2014-15 έχει πλέον εκμηδενιστεί από πλευράς οφειλών ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ. Ειδικότερα, για το 2014 και 2015, το ύψος των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες – μέλη του ΣΦΕΕ για τιμολόγια που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2017 ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ και 2,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Για το 2016, το ύψος των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχεται στα 120,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 31% αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το 60% στο ΕΣΥ (υπόλοιπο 10% στα στρατιωτικά νοσοκομεία). Πιθανότατα αυτά να έχουν υποχωρήσει σημαντικά καθώς σταθερά ο ΕΟΠΥΥ εξοφλεί τις υποχρεώσεις και τα εν λόγω στοιχεία έχουν εκδοθεί με ημερομηνία τέλος Δεκεμβρίου.
Για το 2017 το ύψος των χρεών ανέρχεται στα 589,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 54% αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το 44% στο ΕΣΥ (υπόλοιπο 2% στα στρατιωτικά νοσοκομεία). Εδώ τα χρέη είναι υψηλότερα καθώς υπάρχει και η αναμονή για το τελικό clawback βαση του οποίου γίνονται και οι συμψηφισμοί. Μάλιστα οι συμψηφισμοί ευνοούν σημαντικά την αποκλιμάκωση των χρεών, χωρίς όμως αυτά να μειώνει το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές επιτρέπουν σημαντικό ποσοστό και σε μετρητά. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει και μια σχετική καθυστέρηση στους συμψηφισμούς λόγω διαδικασίας τους τελευταίους μήνες.
Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ πάντως, γενικότερα, παρατηρείται μια σχετικά σταθερή αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Βέβαια τονίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται πίσω πάνω από 6 μήνες στην τακτοποίηση των οφειλών τους σε σχέση και με άλλους παρόχους και θεωρείται αναγκαία η κατάρτιση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών τις καθιστά ικανότερες υποστηρίξουν τόσο την αγορά, όσο και τις ίδιες τις εργασίες τους.
Σημειώνεται ακόμη όσον αφορά στα στοιχεία, ότι ο ΣΦΕΕ συγκεντρώνει και καταγράφει τα χρέη του Δημοσίου προς τις εταιρείες-μέλη του (σε εθελοντική βάση). Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται μια συνοπτική εικόνα των συνολικών πωλήσεων, εισπράξεων και οφειλόμενων ποσών για τιμολόγια που εκδόθηκαν έως και την 31.12.2017, μόνο για τον κλάδο φαρμάκων. Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο, αλλά το σύνολο των τιμολογίων που εκδόθηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αναφέραμε.

Πηγή: healthmag