ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εν μέσω θέρους 30 ανατιμήσεις σε ΜΗΣΥΦΑ

Το δρόμο των ανατιμήσεων ετοιμάζονται να πάρουν και άλλα δέκα περίπου σκευάσματα.

Ξεπέρασαν τις 30 οι ανατιμήσεις που έγιναν σε μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα μέσα στο καλοκαίρι. Εποχή, καθόλου τυχαία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι το δρόμο των ανατιμήσεων ετοιμάζονται να πάρουν και άλλα δέκα περίπου σκευάσματα, εκ των οποίων κάποια είναι αποσυμφορητικά


Όσον αφορά τις ανατιμήσεις που ήδη «τρέχουν», όπως φαίνεται τον πρώτο λόγο έχουν τα αντιφλεγμονώδη, τα σκευάσματα για την ξηροφθαλμία κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, η αγορά βρίσκεται σε αναμονή του νέου καταλόγου που έχει εξαγγελθεί βάσει του οποίου στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αναγράφεται η λιανική τιμή –και όχι η χονδρική τιμή που ισχύει στις αγορές του εξωτερικού- η οποία όμως δεν θα είναι υποχρεωτική.

Μερικές από αυτές τις ανατιμήσεις που ήδη βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι οι κάτωθι:

-Αλοιφή για μυϊκούς πόνους, από 4,97 ευρώ τα 100 γραμμάρια, αυξήθηκε στα 5,26 ευρώ αλλά τα 75 γραμμάρια (άλλαξε η συσκευασία)
-Αντιόξινο σιρόπι, από 3,82 ευρώ που κόστιζε η συσκευασία των 250 γραμμαρίων, πήγε στα 4,92 ευρώ, αλλά η συσκευασία των 355 γραμμαρίων.
-Σκεύασμα με λιπαντικές ουσίες- αυξήθηκε η τιμή του από 3,19 ευρώ σε 5,79 ευρώ.
-Σταγόνες με λιανική τιμή 6,15 ευρώ αυξήθηκαν στα 7,28 ευρώ.
-Σκεύασμα με στόχο την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας δεν αύξησε την λιανική του τιμή... αλλά την χονδρική!. Συγκεκριμένα, από 5,20 ευρώ ανέβηκε στα 6,68 ευρώ, ενώ η λιανική τιμή παρέμεινε στα 7,5 ευρώ.
-Φάρμακο με αναλγητικές ιδιότητες αυξήθηκε από 3 ευρώ σε 4,90 ευρώ.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της αγοράς, αυτός μας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια από την πλευρά των πελατών-ασθενών, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις. Από την άλλη, οι ανατιμήσεις όπως φαίνεται έχουν δημιουργήσει διασπάσεις στον κλάδο, με κάποιους να ξεστομίζουν ακόμη και κατηγορίες εναντίον άλλων συναδέλφων τους, ότι δηλαδή επειδή απολαμβάνουν περισσότερες παροχές από τις εταιρείες δεν αντιδρούν. Το θέμα των ανατιμήσεων, και κυρίως το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι φαρμακοποιοί σε αυτές θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην προσεχή γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Πηγή : iatronet