ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να νομοθετούν στο πόδι

Κόλαφο για την ελληνική πολιτεία αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών. Ξεκάθαρα και χωρίς σκοτεινά σημεία, το ΣτΕ δικαίωσε τις ενστάσεις που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαίωσε τις συνεχείς προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς αποφάνθηκε ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και όχι μόνο μπορούν να ρυθμιστούν αποκλειστικά με Προεδρικό Διάταγμα ή νόμο, ακυρώνοντας
έτσι την επίμαχη υπουργική απόφαση. 

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πλήρη δικαίωση των όσων υποστηρίξαμε από την πρώτη μέρα που υπογράφτηκε η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, που σκοπό είχε να πλήξει τον κλάδο των φαρμακοποιών -οι οποίοι έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται απανωτά πλήγματα εν μέσω μνημονίων- αλλά και να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα που βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία. 

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις υπ' αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις τόσο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όσο και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Αττικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20-5-2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για "τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου". 

Η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν χρειάστηκε καν να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης ούτε στα άλλα επιχειρήματα που προβάλαμε ως σύλλογοι διά μέσου των νομικών εκπροσώπων μας, θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το περιεχόμενο της καταργηθείσας υπουργικής απόφασης μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα. 

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι οι κυβερνώντες νομοθετούν στο πόδι κι αναρωτιέται εύλογα κάποιος αν έχουν ή όχι στο πλευρό τους νομικούς συμβούλους, που να τους επισημαίνουν τα λάθη τους και να τους συμβουλεύουν ώστε να αποφεύγουν τις παγίδες και για να μην εκτίθενται οι ίδιοι, αλλά και να μη θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. 

Επιπλέον, με την εξέλιξη αυτή ενεργοποιείται και ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η πολιτεία, καθώς γεννιούνται ερωτήματα για τη νομιμότητα των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε φαρμακεία τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα. Δυστυχώς με τέτοιες ενέργειες χάνεται η αξιοπιστία της πολιτείας, αφού η μία μετά την άλλη οι αποφάσεις της καταρρέουν.




Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής