ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Clawback και Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης συζητά σήμερα αλλαγές στο clawback και τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων - Εθελούσιες μειώσεις σε αναμονή για τη γενική ανακοστολόγηση του Ιουνίου.

Με δύο κεντρικά θέματα συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί.


Το πρώτο θέμα αφορά την αλλαγή του τρόπου επιβολής του clawback στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση κατά 30% φέτος, σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για δικαιότερη κατανομή του clawback μεταξύ των εταιριών, καθώς μέχρι στιγμής ο υπολογισμός γίνεται επί των αγορών από τις φαρμακευτικές και όχι επί της κατανάλωσης των φαρμάκων.

Το δεύτερο θέμα αφορά στη νομοθέτηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, τον προπομπό του Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας ο οποίος προβλέπεται να έχει λειτουργήσει ως το 2018.

Η επιτροπή αυτή θα θεσμοθετηθεί και νομοθετικά - η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου κατά την ομιλία του σε συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε τα συνδυαστικά κριτήρια αξιολόγησης των νέων φαρμακευτικών θεραπειών που εντάσσονται στην αγορά, καθώς και τα λοιπά μέτρα περιστολής των φαρμακευτικών δαπανών που αφορούν τη γενικευμένη χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την κατάρτιση μητρώων χρονίων παθήσεων, ενώ τόνισε ότι σε αξίες, τα γενόσημα στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν συνολικά το 11-12%.

Στη συνέχεια εξήγγηλε περαιτέρω εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις προωθητικού χαρακτήρα παροχές των φαρμακευτικών εταιριών στους γιατρούς. Διευκρίνισε ότι η εξυγίανση θα αφορά την παρακολούθηση συνεδρίων σε ότι αφορά τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, την πιστοποίηση συνεδρίων κλπ.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως η εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων στα νοσοκομεία, θα οδηγήσει στην αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων στο τέλος του μηνός.


Τιμολόγηση φαρμάκων

Στο μεταξύ μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προχθές, αναμένεται άμεσα η κατάθεση εθελούσιων μειώσεων σε 130 σκευάσματα από τις παρασκευάστριες εταιρίες, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι μειώσεις αυτές στο συνολικό δελτίο τιμών φαρμάκων της γενικής ανακοστολόγησης του Ιουνίου.

Οι εθελούσιες μειώσεις αναμένεται να έχουν κατατεθεί μέχρι αύριο, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει η επεξεργασία από τον ΕΟΦ και να προχωρήσει η έκδοση του τελικού δελτίου τιμών ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.


Πηγή : healthmag