ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΟΥ: Νέες "οδηγίες χρήσης" αντιβιοτικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). αναθεωρεί τον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων (EML)που κάθε χώρα οφείλει να έχει πάντα στη διάθεση των πολιτών.
Ο κατάλογος αριθμεί πλέον 433 φάρμακα, 39 εκ των οποίων είναι αντιβιοτικά και προορίζονται για 21 συχνές λοιμώξεις. Από αυτά τα 39 αντιβιοτικά, έχουν συμπεριληφθεί 10 που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις του Καταλόγου και χορηγούνται σε ενήλικες και 12 που χορηγούνται και σε παιδιά.
Τα αντιβιοτικά ταξινομούνται πλέον σε 3 κατηγορίες:
Access: Ανήκουν οι πρώτης γραμμής θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση πολλών συνήθων λοιμώξεων, π.χ. οι πενικιλίνες, όπως η αμοξυκιλίνη (amoxicillin).
Watch: Ανήκουν οι πρώτης και δεύτερης γραμμής θεραπείες που αφορούν μικρό αριθμό λοιμώξεων. Για παράδειγμα η σιπροφλοξασίνη για την κυστίτιδα (μια μορφή ουρολοίμωξης) και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (όπως η βακτηριακή ιγμορίτιδα και η βακτηριακή βρογχίτιδα) πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατόν λιγότερο για να αποφευχθεί η αύξηση της μικροβιακής αντοχής.
Reserve: Ανήκουν τα φάρμακα που χορηγούνται σε εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, ως τελευταία επιλογή, π.χ. η κολιστίνη (colistin) και ορισμένες κεφαλοσπορίνες.
Ο Π.Ο.Υ. διευκρινίζει ότι πιλοτικά εξέδωσε συστάσεις για 21 συνηθισμένες λοιμώξεις. Αν το εγχείρημα επιτύχει, τότε θα διευρύνει τις συστάσεις του, ώστε να καλύψει και άλλες λοιμώξεις.
Στόχος του Καταλόγου, ο οποίος εκδίδεται εδώ και 40 χρόνια, είναι η αύξηση της πρόσβασηςστα απαραίτητα φάρμακα, η καθοδήγηση των κυβερνήσεων για τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού και φυσικά ο περιορισμός της χρήσης των αντιβιοτικών, ώστε να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή.