ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πλαστά αλλά και επικίνδυνα τα φάρμακα μέσω διαδικτύου

Πλαστά, απαγορευμένα, αναποτελεσματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα μπορεί να είναι τα σκευάσματα που πωλούνται μέσω διαδικτύου και κυρίως από ιστοσελίδες του εξωτερικού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση χρήστη ο οποίος προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο φάρμακο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο!

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Δήμητρα Χατζηπαύλου – Λίτινα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή παρουσίασή της με τίτλο «On line market: Η περίπτωση των φαρμάκων από την πλευρά του φαρμακοποιού και της φαρμακευτικής επιστήμης», στο διεθνές συνέδριο «Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με την ίδια, η πώληση φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι απαράδεκτη, πρόχειρη και επικίνδυνη. Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η πώληση φαρμάκων που χορηγούνται με συνταγή ή καλύπτονται από τα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως εξηγεί, «πολλοί χρήστες του διαδικτύου παραγγέλνουν από ιστοσελίδες του εξωτερικού φάρμακα χωρίς να έχουν ιατρική συνταγή και χωρίς να γνωρίζουν στις παρενέργειες. Ο ασθενής δεν είναι σε θέση ούτε μπορεί να κάνει μόνος του διάγνωση και συνταγογράφηση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Επιπλέον, από το εξωτερικό όμως μπορεί να πάρει διάφορα πράγματα από ιστοσελίδες που δεν είναι νόμιμες. Τις περισσότερες φορές τα φάρμακα που παίρνουν μπορεί να είναι όντως πλαστά και να έχουν κίνδυνο όταν τα χρησιμοποιήσουν να έχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες», επισημαίνει η κ Λίτινα.


Πηγή : healthview