ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

80% των Ελλήνων δεν καλύπτουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες

 Έρευνα της ALCO για το PhRMA Innovation Forum

Οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτιμούν ότι η πολιτεία δεν καλύπτει επαρκώς τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών, ενώ έξι στους 10 Έλληνες θεωρούν πως υποχωρεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, αντίληψη η οποία φθάνει το 74% σε άτομα άνω των 45 ετών που έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας.

Επίσης 6 στους 10 Έλληνες αισθάνονται κίνδυνο από την μειωμένη πρόσβαση σε νέα φάρμακα, ενώ το 49% του πληθυσμού, εκτιμά ότι η κοινωνική πολιτική πληρώνεται από το κράτος.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ALCO που έγινε για λογαριασμό του PhRMA Innovation Forum (PIF) και παρουσιάσθηκε χθες στο Health Innovation Conference (HIC17) από τον Γενικό Διευθυντή της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Matti Arvela.

Ο κ. Arvela, σημείωσε πως «τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στο θεσμό της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το αίτημα για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, που προσθέτουν χρόνο και ποιότητα ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, του φαρμακευτικού κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο κ. Arvela.

Διερωτήθηκε επίσης: "Έχουμε φτάσει στον πάτο;" Για να απαντήσει"όχι ακόμη". Και εξήγησε ότι μέχρι στιγμής, οι Έλληνες παρουσιάζουν δείκτες υγείας, συγκρίσιμους προς αυτούς των πολιτών της δυτικής Ευρώπης, έστω κι αν βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Εντούτοις,υπάρχουν συζητήσεις για μέτρα που εφαρμόστηκαν στις π. ανατολικές χώρες. Και τόνισε ότι τότε οι Έλληνες θα παρουσιάσουν δείκτες υγείας ανάλογους με αυτούς των πολιτών των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών.

Οι επιλογές αυτές επίσης θα διαμορφώσουν επίσης στην Ελλάδα ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και διερωτήθηκε ποιά θα είναι η εταιρία που θα κάνει την αρχή της αποχώρησης...

Κλείνοντας σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια αναστροφής του κλίματος, με την κατάλληλη συνεργασία πολιτείας - φαρμακοβιομηχανίας, για να τονίσει ότι "όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος".


Πηγή : healthmag