Αυστριακοί ερευνητές βρήκαν τον ιό Η5Ν1 σε επιτόπια έρευνα στη Νέα Υόρκη. Οι επιστήμονες ζητούν να συμπεριληφθούν τα αστικά κέντρα στην παρακολούθηση.
Ομάδα με επικεφαλής τους Αυστριακούς ερευνητές Κριστίν Μαρίζι και Φλόριαν Κράμερ εντόπισε τον υψηλής παθογονικότητας ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 ακόμη και στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε αστικές περιοχές υπάρχει μικρή πιθανότητα να μεταδοθούν ασθένειες όπως αυτή από τα ζώα στον άνθρωπο. Στην περίπτωση της γρίπης των πτηνών είναι απαραίτητη η στενή επαφή με τα άγρια ζώα, αλλά οι πόλεις θα πρέπει και πάλι να συμπεριληφθούν στην παρακολούθηση της διαδικασίας επιμόλυνσης.
Μέχρι σήμερα, η επιτήρηση του ιού H5N1, ο οποίος έχει πλέον ανιχνευθεί σε όλο τον κόσμο, έχει επικεντρωθεί κυρίως σε πτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές περιοχές, γράφει η ομάδα επιστημόνων της πρωτοβουλίας "BioBus" και των αυστριακών ερευνητών που εργάζονται στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης στη δημοσίευσή τους, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από εξιδεικευμένους συναδέλφους και είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα προεκτύπωσης "bioRxiv".
Οι νέες αναλύσεις βασίστηκαν σε δείγματα από κέντρα διάσωσης άγριων ζώων και περιττώματα πουλιών από την αμερικανική μεγαλούπολη, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ άλλων από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα "New York City Virus Hunters". Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Citizen Science" με επικεφαλής τον Marizzi, οι επιστήμονες συνεργάζονται με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη συλλογή δειγμάτων σε πάρκα και άλλα περιβάλλοντα της πόλης.
Συνολικά, ο ιός H5N1 βρέθηκε έξι φορές σε τέσσερα διαφορετικά είδη πτηνών στο δειγματοληπτικό υλικό - αλλά σε σύνολο σχεδόν 2.000 δειγμάτων που αναλύθηκαν.
Το παθογόνο βρέθηκε σε αρκετές χήνες του Καναδά (Branta canadensis), ένα γεράκι με κόκκινη ουρά (Buteo jamaicensis), ένα γεράκι πετρίτης (Falco peregrinus) και ένα οικόσιτο πτηνό (Gallus gallus domesticus).
Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι πόλεις φιλοξενούν μερικές φορές εκτεταμένους χώρους πρασίνου ή υδάτινες περιοχές και ταυτόχρονα είναι πυκνοκατοικημένες, έχουμε να κάνουμε με ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί κάλλιστα να έρθουν σε επαφή με τοπικά πτηνά ή μεταναστευτικά πτηνά κάθε είδους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς πόσο έντονα κυκλοφορεί σήμερα η ομάδα N5N1 με τον χαρακτηρισμό "2.3.4.4b".
Το παθογόνο έφτασε στη Βόρεια Αμερική το χειμώνα του 2021/22 και ο ιός είναι πλέον ευρέως διαδεδομένος όχι μόνο στη Βόρεια και Νότια Αμερική και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους πληθυσμούς άγριων πτηνών και στη βιομηχανία πουλερικών.
Από τα τέλη Μαρτίου, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ήδη καταγράψει τον ιό σε περισσότερες από 30 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες σε περίπου δέκα πολιτείες των ΗΠΑ - όχι μόνο στα ζώα, αλλά και στο ίδιο το γάλα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά πιθανές μολύνσεις σε ζώα και ανθρώπους. Εκτός από αρκετές μεταδόσεις σε θηλαστικά, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής μόνο λίγα κρούσματα σε ανθρώπους. Γεγονός που ο Florian Krammer περιέγραψε πρόσφατα ως αρκετά εκπληκτικό σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Λόγω ορισμένων ομοιοτήτων με ιούς γρίπης που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανθεκτικότητα στον "H5N1 clade 2.3.4.4b". Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σαφές αν ο Η5Ν1 θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει πρόβλημα εκτός των πληθυσμών των πτηνών, καθώς έχουν ήδη υπάρξει ενδείξεις μετάδοσης μεταξύ θηλαστικών σε φάρμες γούνας στην Ευρώπη, μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών στη Νότια Αμερική, αλλά και μεταξύ αγελάδων και κατσικιών στη Βόρεια Αμερική.
Για τους ερευνητές είναι σαφές ότι απαιτείται παρακολούθηση του ιού στα αστικά κέντρα. Η εργασία δείχνει επίσης πώς ο πληθυσμός μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς να εκτίθεται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και ότι έχει νόημα να συμμετέχουν διάφοροι φορείς, όπως κέντρα διάσωσης άγριων ζώων.
"Η πρωτοβουλία 'New York City Virus Hunters' λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι πραγματικά μοναδική στον κόσμο, επειδή αναπτύσσεται και προωθείται μαζί με επιστήμονες-πολίτες", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Marizzi.
Πρόκειται για "πολύ περισσότερα από δεδομένα που λειτουργούν ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανές μολυσματικές ασθένειες στις πόλεις.
Εάν οι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, προωθείται μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της επιστήμης και σχετικά με τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες και τον αντίκτυπό τους στον πληθυσμό".
Συνολικά, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πουλιά που φαίνονται άρρωστα και συμπεριφέρονται περίεργα στις πόλεις.
Ο Marizzi αναφέρει ότι είναι σημαντικό να παρατηρούμε γενικά τα άγρια ζώα από απόσταση ασφαλείας - για την προστασία των ανθρώπων και των ζώων".
Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιους οργανισμούς μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση ύποπτων κρουσμάτων και ποιοι μπορούν να αντιμετωπίσουν επαγγελματικά τέτοια ύποπτα κρούσματα.
Πηγή : iatronet