ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πωλείται το αναπνευστικό κομμάτι της Novartis;

Δημοσιεύματα στην Ινδία αναφέρουν ότι η Novartis έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες ινδικές εταιρείες γενοσήμων, αναζητώντας αγοραστή για το τμήμα αναπνευστικών φαρμάκων – μία συμφωνία που αν κλείσει θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι εταιρείες όπως Cipla, Zydus Cadila, Sun Pharmaceutical και Lupin. Από την πλευρά της Novartis, εκπρόσωπός της ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες και πως η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο αναπνευστικό κομμάτι.


Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά για πώληση κάποιου κομματιού της Novartis. Τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν επίσης κυκλοφορήσει φήμες ότι θα πουλήσει το τμήμα με τα φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως το Exelon για τη νόσο Αλτζχάιμερ και το Ritalin για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής.

Οι φήμες διαψεύστηκαν και ο CEO της Novartis, Joe Jimenez επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι ο τομέας του κεντρικού νευρικού συστήματος συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Joerg Reinhardt είχε αφήσει να εννοηθεί πέρσι ότι το οφθαλμολογικό κομμάτι, η Alcon θα μπορούσε να πωληθεί, λέγοντας ότι η εταιρεία παλεύει για 2 χρόνια… Ούτε αυτό έγινε.

Εκείνο που πράγματι έγινε είναι ότι η Novartis έδωσε όλα τα εμβόλια στην GSK και πήρε σε αντάλλαγμα τα ογκολογικά των βρετανών. Μία κίνηση που μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι έχει ευνοήσει περισσότερο τη GSK. Επίσης, έδωσε όλα τα κτηνιατρικά προϊόντα στην αμερικανική Eli Lilly.

Η αλήθεια είναι ότι η Novartis δείχνει ισχυρή σε ερευνητικό επίπεδο στον αναπνευστικό τομέα. Διαθέτει 3 πειραματικά φάρμακα για το άσθμα σε τελική φάση 3 και ένα σκευάσμα για την κυστική ίνωση σε φάση 2. Ακόμη, είναι σε συνεργασία με την τεχνολογική εταιρεία Qualcomm με στόχο να αναπτύξουν μία νέα συσκευή εισπνοής για το άσθμα, ώστε να ανταγωνιστούν την GSK που συνεργάζεται με την Propeller Health.

Πάντως, τα οικονομικά δεδομένα για το 2016 δεν ήταν τόσο θετικά και πρόσφατα ο Joe Jimenez ενημέρωσε τους επενδυτές ότι και η φετινή χρονιά θα είναι όπως η προηγούμενη. Συνεπώς, είναι πιθανό η εταιρεία να χρειαστεί να «ξεφορτωθεί» κάποια τμήματα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συγκεντρώνοντας ρευστό.


Πηγή : virus