ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Συζήτηση για τη δημόσια Υγεία απουσία θεσμικών φορέων

Το όραμά τους για τη δημόσια Υγεία, απουσία των θεσμικών φορέων του χώρου, συζήτησαν πριν λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας με ειδικούς επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στη διημερίδα με θέμα «Η δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 και 29 Μαρτίου, η ατζέντα ήταν πλούσια και περιλάμβανε διάφορα θέματα, όπως η ΠΦΥ, η πρόληψη και ο έλεγχος των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, η διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών, ο σχεδιασμός αποτελεσματικών και σύγχρονων δομών δημόσιας Υγείας και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια Υγεία. Μάλιστα, έγινε και ειδική συνεδρίαση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού σχεδίου του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών και την παρουσίαση της εμπειρίας Ελλάδας και Ιταλίας. Στόχος ήταν να διαμορφωθούν τα βασικά σημεία ενός προγράμματος με ιεραρχημένους στόχους για την επόμενη πενταετία 2017-2021.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Θα περίμενε, ωστόσο, ένας νοήμων άνθρωπος σε μια τέτοια διημερίδα μεταξύ των βασικών προσκεκλημένων να είναι και οι θεσμικοί φορείς του χώρου της Υγείας. Κι όμως, αυτοί δεν προσκλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας. Ούτε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ούτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ούτε η Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ούτε οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών. Μπορεί αυτή να είναι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, ωστόσο οι κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι δημόσιος διάλογος για την Υγεία χωρίς τους θεσμικούς φορείς δεν γίνεται.

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΦΣΘ