ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Χωρίς τέλος τα πάρτι στην Υγεία, ζημία χιλιάδων ευρώ για ταμεία και ασθενείς

Συνεχίζεται το πάρτι στο χώρο της υγείας με τους επιτήδειους να «θησαυρίζουν» σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων. Έλεγχοι των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε ιατρούς, φαρμακοποιούς και κλινικάρχες κατέδειξαν σωρεία παρατυπιών και ζημία χιλιάδων ευρώ για ασθενείς και ταμεία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων περιλαμβάνονται στην Έκθεση ελέγχου για το 2016, η οποία κατατέθηκε στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Ενδεικτικά, κατά τους ελέγχους οι επιθεωρητές εντόπισαν συνταγές αντιψυχωσικών φαρμάκων σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν πάσχουν από τις σχετικές νόσους που αναφέρονται στις συνταγές. Η εκτέλεση των συνταγών έγινε σε φαρμακεία της περιοχής και η δαπάνη των εικονικών συνταγών ανέρχεται στο ποσό των 149.447,74 ευρώ.


Φαρμακοποιός είχε υποβάλλει τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονται στην αξία των συνταγών που έχει καταθέσει και έχει αποζημιωθεί για αυτά. Η ζημία υπολογίζεται περίπου σε 148.000 ευρώ ενώ σε έλεγχο σε άλλο φαρμακείο βρέθηκε ότι ο φαρμακοποιός είχε υποβάλλει τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονται στην αξία των συνταγών που έχει καταθέσει και έχει αποζημιωθεί – η ζημία υπολογίζεται περίπου σε 88.500 ευρώ.

Σε 15 επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από τους επιθεωρητές σχετικά με επιθέματα κατακλίσεων, διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση επιθεμάτων και διαμεσολάβηση της προμηθεύτριας εταιρείας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εξεταστεί από τους συγκεκριμένους γιατρούς και στην πλειοψηφία τους δεν τους γνωρίζουν. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα ευρήματα είχαν διαπιστωθεί και από ελέγχους το 2015.

Μετά από επιτόπιο έλεγχο σε Ιδιωτική Κλινική προέκυψε ότι η Κλινική λειτουργούσε ως «οίκος ευγηρίας». Νοσήλευε δηλαδή σε συνεχή διαδοχικά διαστήματα ασφαλισμένους, χωρίς κάποιοι εξ αυτών να έχουν ανάγκη νοσηλείας και χρέωνε ΚΕΝ με καταστροφικές παθήσεις για παθήσεις από τις οποίες δεν έπασχαν. Έτσι εντοπίστηκε η περίπτωση ασφαλισμένου που νοσηλεύτηκε μέσα στο ίδιο έτος 18 φορές με την «τεχνική» της εισόδου –εξόδου, ακολούθως λίγες ημέρες με ιδιωτική χρέωση και μετά πάλι νοσηλεία με χρέωση στον ασφαλιστικό φορέα.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε καταχρηστική χρέωση σε διάφορους ασφαλισμένους ύψους 82.000 ευρώ, 47.800 ευρώ, 23.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 4.323,72 ευρώ, 23.952,41 ευρώ κ.α..


Πηγή : healthview