Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Η κλήση σας προωθείται...από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΟΠΥΥ

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Αναμείνατε στο ακουστικό σας λέει το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΟΠΥΥ που εδώ και 15 ημέρες όπως μάθαμε έχει ζητήσει κατάλογο όλων των προϊόντων ειδικής διατροφής ανά ΦΠΑ χωρίς όμως ακόμη ανταπόκριση.

Το θέμα είναι ότι αρκετά από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά κυρίως όσα έχουν σχέση με σκευάσματα ειδικής διατροφής, έχουν περαστεί από τον ΕΟΠΥΥ με λάθος ΦΠΑ. Έτσι, διάφορα προϊόντα που αγοράζονται π.χ. με 6% ΦΠΑ, καταχωρώντας την γνωμάτευση, το σύστημα υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς να τα χορηγήσουν με διαφορετικό ΦΠΑ όπως π.χ. 13%, πράγμα το οποίο αποτελεί φορολογική παράβαση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Και επειδή πολλές γνωματεύσεις έχουν μείνει στον αέρα, περιμένοντας την διόρθωση του λάθους προτάθηκε και έγινε αποδεκτό, να υπάρχει δυνατότητα σε όλους τους φαρμακοποιούς που εκτελούν γνωματεύσεις, που φέρουν υλικά με διαφορετικό ΦΠΑ από ότι τα προμηθεύτηκαν να διορθώνουν εκείνοι το ΦΠΑ, ορίζοντας τον σωστό, ανάλογα με το τιμολόγιο αγοράς των προϊόντων από τον προμηθευτή τους.


Το προαναφερθέν πρόβλημα αποτελεί κόκκο άμμου μπροστά στα πολλά που έχουν δημιουργηθεί με το νέο σύστημα και εξαιτίας αυτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή πολύωρη συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ με τον Πρόεδρο του Οργανισμού και με αρμοδίους της νέας εφαρμογής e-ΔΑΠΥ, όπου τέθηκαν προς επίλυση τόσο τα γενικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην εφαρμογή μέχρι σήμερα, όσο και ειδικότερα, προβλήματα διάφορων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα. Εκ μέρους του ΠΦΣ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Κ. Λουράντος και ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Α. Σοφιανόπουλος.

Με το πέρας της συνάντηση; γνωστοποιήθηκαν τα εξής: 

Γνωματεύσεις με ανασφάλιστους ασθενείς, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα περνάνε κανονικά. 

Υπάρχουν τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία κατά την εισαγωγή τους στην εφαρμογή του e-ΔΑΠΥ και τα οποία είναι τα εξής:
- δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους (ΟΝΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ)
- δεν εμφανίζεται ο πίνακας με τις συμβάσεις για να επιλέξουν και να κάνουν άνοιγμα περιόδου υποβολής
- εμφανίζεται αριθμός IBAN που πρέπει να συμπληρώσουν, παρόλο που ανήκουν σε Φαρμακευτικό Σύλλογο με διανεμητικό λογαριασμό και δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμία (ή τώρα ή στο παρελθόν), και κατά την εγγραφή τους, στο νέο e-ΔΑΠΥ, επέλεξαν λάθος επωνυμία στο πεδίο "εγκατάσταση" κατά την πιστοποίηση τους. Σε αυτό πεδίο όταν το φαρμακείο έχει αλλάξει επωνυμίες (μορφή φαρμακείου, ονομασία κ.λ.π.) υπάρχει βελάκι, όπου το πατάτε και εμφανίζονται όλες οι επωνυμίες με τις οποίες έχει υπάρξει το φαρμακείο μέχρι και σήμερα. Εκεί, θα πρέπει να επιλεχθεί η σωστή σημερινή επωνυμία. Όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει δυνατότητα να ανοιχθεί επόμενη περίοδος υποβολής χωρίς να κλείσει η σημερινή. Π.χ. δηλαδή μπορεί να γίνει άνοιγμα υποβολής Μαρτίου 2017, τα φαρμακεία κλείσουν τον Φεβρουάριο 2017.

Κατά την πιστοποίηση νέων φαρμακείων στην εφαρμογή e-ΔΑΠΥ, εμφανίζεται πεδίο προς συμπλήρωση "ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ". Εκεί όσοι φαρμακοποιοί έχουν πολλαπλά φαρμακεία, κατά την πιστοποίηση του 2ου, ή 3ου ή 4ου κ.ο.κ. φαρμακείου, θα πρέπει να βάλουν αντί του ΑΜ ΤΣΑΥ (που τον χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ το πρώτο φαρμακείο εκ των πολλαπλών που κάνει πιστοποίηση) έξι μηδενικά (000000).

Σε κάποια φαρμακεία κατά την προσπάθεια ολοκλήρωσης και κλεισίματος περιόδου υποβολής, τους εμφανίζεται μήνυμα ότι υπάρχει πρόβλημα με το ΦΠΑ, οπότε και δεν μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι εκ λάθους κατά την διάρκεια της διαδικασίας έχει περαστεί πολλές φορές το ίδιο τιμολόγιο. Θα πρέπει να διαγραφούν τα επιπλέον τιμολόγια και να παραμείνει μόνο ένα.

Τέλος, αποφασίστηκε παράταση για την υποβολή του Ιανουαρίου, έως και 13/3/2017.

Η παράταση δεν αφορά την υποβολή συνταγών ΕΟΠΥΥ με φάρμακα, για την οποία τελευταία μέρα υποβολής είναι η Τρίτη 7/3/2017 έως ως 17:00.


Πηγή : iatronet