ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πώς ήρθε το disaster story της Famar

Το 2001 οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία τους. Ο ενεργειακός κολοσσός Enron εμφάνιζε έσοδα πάνω από 100 δισ. δολάρια, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, τα στοιχεία ήταν πλασματικά. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα ήταν αποτέλεσμα λογιστικής απάτης. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η μετοχή της εταιρείας από τα 90 δολάρια κατακρημνίστηκε στο 1 σεντ και η χρεοκοπία ήρθε και ήταν μεγατόνων.



Και ενώ στην περίπτωση της Enron τα ερωτήματα για το τι έγινε και ποιος ευθύνεται για την κατάρρευσή της απαντήθηκαν, στην περίπτωση της Famar, της φαρμακοβιομηχανίας της οικογένειας Μαρινόπουλου, απαντήσεις δεν έχουν δοθεί.


Εν μία νυκτί

Το βασικό ερώτημα είναι πώς η Famar, με 11 εργοστάσια σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ελλάδα, που παράγει φάρμακα και καλλυντικά για τρίτους και είναι ένας από τους σημαντικούς παίκτες στη διεθνή διανομή φαρμάκων, έφτασε στην κόψη του ξυραφιού εν μία νυκτί.

Πώς, δηλαδή, η Famar, η οποία το 2015 θα έβαζε "πλάτη" για να σωθεί η αλυσίδα Μαρινόπουλος και το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι τράπεζες συναίνεσαν, με βάση την αποτίμηση που είχε γίνει, παίρνοντας ως ενέχυρο το 30% των μετοχών της, να δώσουν έξτρα χρηματοδότηση προς τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, βρίσκεται σήμερα σε αυτό το σημείο.

Τι μεσολάβησε μεταξύ της περασμένης άνοιξης και του καλοκαιριού; Τι συνέβη και η Famar, που, με βάση τα επίσημα οικονομικά της στοιχεία εμφανιζόταν ως το πιο στέρεο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Μαρινόπουλου, οδηγήθηκε στην Υπηρεσία Πρόληψης Δυσκολιών των Εταιρειών στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, για εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών της, και στην αυγή του 2017 έγινε γνωστό πως περνά στον έλεγχο των τραπεζών και στη διαχείριση της Pillarstone (KKR);


Η άρνηση της οικογένειας

Στα μέσα του 2015, με την επιβολή των capital controls, η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Μαρινόπουλος αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσθεώρητα προβλήματα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι, και το χάρτινο οικοδόμημά της κλονίζεται συθέμελα.

Εκείνη την περίοδο η οικογένεια Μαρινόπουλου αναθέτει στην Jefferies να διερευνήσει αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, και σε τι ποσό μεταφράζεται αυτό, προκειμένου είτε να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας και να αποχωρήσει είτε να παραχωρήσει μέρος της εταιρείας. Ο σχεδιασμός ήταν τα κεφάλαια που θα λάμβαναν (μέρος ή το σύνολο αυτών) να κατευθυνθεί για τη στήριξη της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Μαρινόπουλος.

Η αναζήτηση της Jefferies είχε αποτέλεσμα. Τρεις διεθνείς παίκτες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση της Famar, το δε τίμημα, με βάση το enterprise value, ξεπερνούσε τα 450 εκατ. ευρώ, με το equity value να ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ.

Τελικά το deal εκείνο κατέρρευσε στις αρχές του 2016, γιατί το τίμημα θεωρήθηκε χαμηλό από την οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία φέρεται να ανέθεσε, λίγο διάστημα μετά, στη Rothschild να αναζητήσει επενδυτή, προκειμένου να "πιάσει" καλύτερη τιμή.


Ενέχυρο οι μετοχές

Τελικά η Famar δεν πωλείται, η οικογένεια δηλώνει πως λεφτά δεν υπάρχουν για να στηρίξει την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και μόνη διέξοδος για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο είναι το πρώτο deal με την αλυσίδα Σκλαβενίτη, το οποίο αφορούσε τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος.

Με βάση εκείνο το deal, την αποτίμηση της Famar, τις προβλέψεις της για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών για το 2016, την ιστορικότητα των στοιχείων της (EBITDA στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ), οι τράπεζες ενεχυριάζουν το 30% των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας και δίνουν στην οικογένεια Μαρινόπουλου δάνειο 75 εκατ. ευρώ.

Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχουν παραδεχτεί κάποια από τα μέλη της οικογένειας με πληρωμένη καταχώρισή τους προς τον Τύπο μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκείνη την καταχώριση, οι Πάνος Ι. Μαρινόπουλος, Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος και Πάνος Δ. Μαρινόπουλος δήλωσαν πως τον Μάρτιο του 2016 εγγυήθηκαν εκ νέου άλλα 75 εκατ. ευρώ νέα χρηματοδότηση.


Το δάνειο των 75 εκατ. που "κάηκε" και ο επίλογος

Τελικά τα 75 εκατ. ευρώ δεν ήταν αρκετά. Η οικογένεια Μαρινόπουλου φέρεται να ζήτησε έξτρα χρηματοδότηση άνω των 30 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να στηρίξει το "μαγαζί", με το επιχείρημα ότι η πρώτη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη καθυστερούσε και τα προβλήματα αυξάνονταν.

Σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις, η οικογένεια Μαρινόπουλου φέρεται να δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βάλει η ίδια χρήματα για να στηρίξει το μαγαζί της. Τακτική που ακολούθησε η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου, στην οποία ανήκει η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, και στις διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι με τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης για την επίτευξη του deal διάσωσης της αλυσίδας της, όπου αναγκάστηκε να βάλει περί τα 10 εκατ. ευρώ.


"Καμπανάκι"

Μόνο που το πρόβλημα πλέον δεν περιοριζόταν στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, όπου τα "καμπανάκια" της κατάρρευσης ηχούσαν καιρό πριν. Οι δείκτες της Famar άρχισαν να "χτυπάνε", η εταιρεία δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μια ωραία πρωία του καλοκαιριού προσέφυγε στην Υπηρεσία Πρόληψης Δυσκολιών των Εταιρειών στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, για να επιτύχει εξωδικαστική συμφωνία με τους πιστωτές της.

Την ώρα, πάντως, που όλο το σύστημά της κατέρρεε, αυτή εμφανιζόταν έτοιμη να εξαγοράσει μονάδες σε Ισπανία και Καναδά, ενώ στην εκπνοή του 2016, όταν πλέον η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει, κατέθεσε στον Δήμο Αλίμου αίτηση για δημιουργία παραγωγικής μονάδας.

Σήμερα οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Οι συζητήσεις προβλέπουν αναχρηματοδότηση των δανείων της φαρμακοβιομηχανίας, έξτρα χρηματοδότηση 30-40 εκατ. ευρώ, έξωση της οικογένειας Μαρινόπουλου και παραχώρηση του ελέγχου της διοίκησης της Famar στην Pillarstone (KKR). Αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι μέσα στην επόμενη τριετία να μπορέσει να "γυρίσει" το μαγαζί, να βρεθεί αγοραστής και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.


Πηγή : capital