ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εμβόλιο για τον ιό Ζίκα όχι πριν το 2020!

Απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαθεσιμότητα εμβολίου έναντι του ιού Ζίκα για τις γυναίκες που κυοφορούν: Δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2020!

Αυτή τη στιγμή, η πιο προχωρημένη προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου ανήκει στην εταιρεία Inovio. Το υποψήφιο εμβόλιο με την ονομασία GLS-5700 βρίσκεται σε φάση 1, ενώ ένας δεύτερος γύρος με 160 συμμετέχοντες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πουέρτο Ρίκο.


Τα National Institutes of Health των ΗΠΑ έχουν εντάξει 80 εθελοντές στη φάση 1 του δικού τους πειραματικού εμβολίου και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη φάση 2 μέσα στο 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από οικονομικής πλευράς η αγορά για εμβόλια Ζίκα μπορεί να φθάσει έως και το 1 δις δολάρια το χρόνο, γεγονός που όπως είναι φυσικό έχει ανοίξει την όρεξη πολλών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Έτσι, π.χ. η Sanofi έχει δυναμικό ερευνητικό πρόγραμμα χάρη και στην επιχορήγηση με 43 εκατ. δολάρια από την υπηρεσία Biomedical Advanced Research and Development Authority. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει και η GSK.

Συνολικά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 40 υποψήφια εμβόλια, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παρ’ όλα, για να φθάσουμε στο σημείο κάποιο από αυτά να αποδειχθεί ασφαλές για χρήση σε γυναίκες που κυοφορούν θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια δοκιμών.


Πηγή : virus