ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει η γνωμάτευση που ζητούσε το “προσδόκιμο επιβίωσης” για τους καρκινοπαθείς

Στο πρότυπο γνωμάτευσης είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να “τσεκάρει” σε συγκεκριμένο κουτάκι εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς είναι μεγαλύτερο του έτους και σε άλλο πεδίο εάν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του έτους.

Σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης για χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία προβλέπουν και τον προσδιορισμό του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών, προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ.


Έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με το θέμα, η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε πως ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε η παράμετρος “προσδόκιμο επιβίωσης” ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου.

Αντίθετα – σημειώνει – η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

Αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, η διοίκηση του ΕΟΥΥ αναφέρει πως στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.

Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου - όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς - προσδόκιμο επιβίωσης.


ΙΣΑ

Για το ίδιο θέμα, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε πως η νομική του υπηρεσία διερεύνησε το θέμα.

Διαπίστωσε πως στο εν λόγω πρότυπο γνωμάτευσης είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να “τσεκάρει” σε συγκεκριμένο κουτάκι εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς είναι μεγαλύτερο του έτους και σε άλλο πεδίο εάν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του έτους, οπότε και δεν δικαιούται την χορήγηση του φαρμάκου.

Ο ΙΣΑ θεωρεί τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου απαράδεκτη και παρά την διαβεβαίωση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ περί τροποποίησης της γνωμάτευσης, απαιτεί την άμεση και ρητή απάλειψή του, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.


ΗΔΙΚΑ

Απάντηση για τη διαδικασία έδωσε και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ενημερώνει ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενούς.


Πηγή : iatronet