ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι ασθενείς στο σπίτι να περιμένουν το barcode!

Χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται στα σπίτια τους κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τα αναλώσιμα που τους είναι απαραίτητα για την υγεία τους… καθώς αυτά στερούνται μοναδικών κωδικών! από τον ΕΟΠΥΥ. Κωδικοί που ουσιαστικά πιστοποιούν το προϊόν και τον εκάστοτε πάροχο που το εμπορεύεται.

Το θέμα μας το αποκάλυψαν παράγοντες της αγοράς τονίζοντας ότι μολονότι οι εταιρείες που εμπορεύονται τα εν λόγω υλικά τα έχουν καταχωρήσει στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, η αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε προ ημερών στον Οργανισμό για την πιστοποίησή των προϊόντων αυτών ακόμη δεν έχει δώσει κωδικούς, παρά το ότι οι αρχικές διαβεβαιώσεις ήταν ότι το θέμα θα είχε λήξει το αργότερο μέχρι 10 Ιανουαρίου.

Τελευταία πληροφόρηση που είχαν οι επιχειρηματίες την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι από τους 7.500 κωδικούς προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα έχουν πιστοποιηθεί -έχουν λάβει κωδικό- μόλις 250 υλικά. Τέτοια προϊόντα είναι μεταξύ άλλων Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη, Επιθέματα, Υλικά Τραχειοστομίας, καθετήρες- ουροσυλλέκτες, συσκευές έγχυσης φαρμάκων, αναπνευστικά είδη… κ.λπ. Μιλάμε για μία αγορά αναλωσίμων που αποτιμάται -σε τιμές λιανικής- τα 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι όμως, όπως είναι η κατάσταση σήμερα κατά τις ίδιες πηγές δεν μπορεί να γίνει τιμολόγηση από τις εταιρείες, αφού δεν έχουν τους απαιτούμενους κωδικούς βάσει των οποίων θα μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι, έως ότου διευθετηθεί το θέμα από τον κρατικό Οργανισμό μόνο όσοι ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να αγοράσουν τα αναλώσιμα υλικά που τους χρειάζονται.

Για όσα υλικά έχουν barcode κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων το e-DAPY ενημερώνει αυτόματα, για το αν το εν λόγω είδος είναι καταχωρημένο στο μητρώο ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ από την εταιρεία (η οποία έχει την ευθύνη για την καταχώρησή του) και εάν έχει εγκριθεί προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (άρα και έχει λάβει μοναδικό αριθμό barcode ανά τεμάχιο). Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα…. μέχρι και 27/1/2016 δεν είχε λειτουργήσει το νέο e-Dapy.

Ωστόσο δεν είναι όλα μαύρα… ξεκαθαρίζουν επιχειρηματίες του κλάδου.

Αναγνωρίζουν ότι η πρόσφατη κίνηση της Πολιτείας να επεκτείνει την παροχή υγειονομικού υλικού ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής στα φαρμακεία, ο διπλός έλεγχος που θα γίνεται στα υλικά από τον ΕΟΠΥΥ (προς τις εταιρείες και προς τα φαρμακεία) αλλά και η διατίμηση που θα υπάρχει σε όλους του κωδικούς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα περιοριστεί η αισχροκέρδεια ή άλλα επιζήμια φαινόμενα που έπληξαν τον Οργανισμό στο παρελθόν και επιπλέον θα προστατευθούν εταιρείες και ασθενείς.

Πηγή: iatronet