Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Αύξηση στην κατανάλωση αντιψυχωσικών, στη διάρκεια της κρίσης

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Εκτινάχθηκε στα ύψη η χρήση ψυχιατρικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και η χρήση παράνομων ουσιών, στην Αθήνα στα χρόνια της κρίσης! Όπως αποκαλύπτουν μετρήσεις στα αστικά λύματα, σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε επίσης σε φάρμακα για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.


Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology. H έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ΑΕΠ.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον χημικό Νικόλαο Θωμαΐδη του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδα την ίδια εποχή κάθε έτους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους της υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν 148 διαφορετικά φάρμακα, ναρκωτικά και τους μεταβολίτες τους. Από τις μετρήσεις προέκυψε και μείωση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.


Πηγή : healthview