Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στη φαρμακευτική πολιτική! Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά φαρμάκου.

Σε σαρωτικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο υγείας το επόμενο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός απαιτείται μια νέα πολιτική φαρμάκου η οποία θα στηρίζεται:


-στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα καινοτόμα

-στην ορθολογική συνταγογράφηση τους με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα και στην σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό κεντρικές προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, όπως είπε ο υπουργός, είναι:

-Η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, στα αναγκαία φάρμακα ως κρίσιμος όρος για την καθολική κάλυψη υγείας

-Η ασθενοκεντρική οπτική και η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους

-Η αύξηση της διείσδυσης γενόσημων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά

-Η συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού μέσω θεραπευτικών πρωτόκολλων και συνταγογραφικών «φίλτρων» .

-Η διασφάλιση «διαθέσιμου χώρου» για την πραγματική φαρμακευτική καινοτομία, μέσω ενός νέου μοντέλου «δίκαιων τιμών» και συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας

-Η σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από την ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο κόστος

-H εθνική και διακρατική διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τα καινοτόμα φάρμακα και όπως είπε ο υπουργός «τώρα είναι η 1η φορά που το κράτος διαπραγματεύεται μέσω της Ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ προσιτές τιμές αποζημίωσης για μια κατηγορία ακριβών φαρμάκων (ηπατίτιδα C)».

-Η αναβάθμιση του εγκριτικού, ελεγκτικού και αναπτυξιακού ρόλου του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ. Η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία

-Η στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του φαρμάκου


Κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ασθενείς για τα γενόσημα!

Την ίδια στιγμή το υπ. υγείας αναμένετα να προχωρήσει και σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο διάθεσης και χορήγησης των γενόσημων φαρμάκων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός υγείας για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων , χρειάζεται ένα πλαίσιο θετικών κινήτρων για γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε.

Εξάλλου αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά στο 60% έως τον Μάρτιο του 2018, ποσοστό το οποίο ξεπερνά σήμερα μετά βίας το 20%.


Αντίθετα αποτελέσματα

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει περάσει από την υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη, που υπήρχε πριν από την κρίση, στο αντίθετο άκρο. Η βίαιη μείωση της δαπάνης – είπε – καταστρέφει την παραγωγική βάση και το κοινωνικό κράτος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε ότι οι τιμές των ελληνικών σκευασμάτωνμειώνονται συνεχώς ενώ για τις επιβαρύνσεις των εταιρειών (clawback και rebate), είπε ότι αποτελούν το 30% του τζίρου των βιομηχανιών!


Πηγή : healthreport