ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η πεντάδα των πιο συχνά χορηγούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

Φάρμακα για την πίεση, τη χοληστερίνη, το θυρεοειδή, αντιθρομβωτικά, για το διαβήτη και αντικαταθλιπτικά, βρίσκονται στην πρώτη «πεντάδα» των πιο συχνά χορηγούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ένας στους 4 Έλληνες λαμβάνει φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ένας στους πέντε για να μειώσει τα επίπεδα χοληστερινής στο αίμα, περισσότεροι από ένας στους 10 (12,3%) για τη θεραπεία του θυροειδούς, αντιθρομβωτικούς παράγοντες (12,3%) και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη (8,5%). Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών με περίπου το 5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι λαμβάνει σχετικό φάρμακο. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων καταναλώνει αγχολυτικά. 


Τα παραπάνω στοιχεία για τη «φαρμακοληψία» στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται σε εθνική μελέτη για τη διατροφή και την Υγεία του Έλληνα που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας (πρόεδρος Αντωνία Τριχοπούλου) σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα: το 41,7% των Ελήγνων φέρει ενδείξεις υπέρτασης, το 13% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και το 11,4% των ενηλίκων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η χρόνια κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες (11,4%) και λιγότερο τους άνδρες (3,1%).

Συνολικά τρεις στους πέντε ενήλικες (59,6%) δήλωσαν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ η αναλογία αυξάνει στους εννέα στους δέκα στις ηλικίες άνω των 65 ετών (90,3%). Για τους πιό νέους τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις γυναίκες χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης (73,7%).


Πηγή : healthview