ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αποτελεσματική αυτοθεραπεία με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού

Άρση της γραφειοκρατίας για αύξηση των επενδύσεων του κλάδου και εξοικονομήσεις του συστήματος υγείας με φθηνές θεραπείες.

Το 18% των περιστατικών από 52 εκατομμύρια επισκέψεις σε γενικό γιατρό στη Μ. Βρετανία έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί ήδη από το φαρμακείο, διότι "κόστισε" στους γιατρούς καθυστέρηση μιας ώρας την ημέρα, και στο σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας, περίπου 2 δισ. λίρες, όταν με ένα ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία για την αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και την εξοικονόμηση που παρέχουν στο σύστημα υγείας της χώρας.

Αντίστοιχα, σε άλλη μελέτη που έγινε στη Γαλλία πέρυσι, το 90% των νέων γενικών γιατρών δήλωσε ότι το 16% των περιστατικών που απευθύνονται στο γενικό γιατρό στη Γαλλία, θα μπορούσε απλά να έχει αντιμετωπιστεί στο φαρμακείο με κάποιο ΜΗΣΥΦΑ.

Στην ίδια μελέτη μετείχαν και πολίτες, το 80% των οποίων, δήλωσε ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν χρησιμοποιήσει κάποια αυτοθεραπεία. Μάλιστα τα δύο τρίτα των πολιτών δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν αυτοθεραπεία για περισσότερη από μία φορά το χρόνο. Το 92% των πολιτών αποδέχθηκε ότι έλυσε το πρόβλημα υγείας του με την αυτοθεραπεία μετά από σύσταση του φαρμακοποιού του, ενώ επίσης 92% δήλωσε ότι δέχθηκε σωστές υπηρεσίες από το φαρμακοποιό.

Στις δύο αυτές μελέτες αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ), κ.κ. Βασίλης Σερέτης και Γιώργος Δόκιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη δημοσιοποίηση του "Μανιφέστου για την αυτοφροντίδα" της Ένωσης, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της ΕΦΕΧ για την αυτοθεραπεία στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ΜΗΣΥΦΑ από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Δόκιος, ένα στα δύο φάρμακα που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι μη συνταγογραφούμενα, αναδεικνύοντας τα ΜΗΣΥΦΑ σε εργαλείο έκφρασης και εμπέδωσης της αυτοθεραπείας. Στην κατεύθυνση αυτή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ, προωθεί την απλούστευση των διαδικασιών ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι πιο ευνοϊκό για νέα προϊόντα.

Σημειώνοντας ότι ενώ οι βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν παράδοση στη χρήση αυτοθεραπείας, τόνισε ότι για πρώτη φορά μια νότια χώρα, η Πορτογαλία, μέσα στην κρίση της οικονομίας της, εκπόνησε ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας με τίτλο "Φροντίζω τον εαυτό μου", προωθώντας την αγωγή υγείας σε μεγάλους και παιδιά.

Από την πλευρά του ο κ. Σερέτης τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία των ΜΗΣΥΦΑ, μετέχει στο δημόσιο διάλογο με συνέπεια και ευθύνη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην οποία εντάσσεται και ο τομέας της αυτοθεραπείας.

Ο κ. Σερέτης υπογράμμισε ότι περίπου 700.000 Έλληνες επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία της χώρας, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα υγείας τους. Στο φαρμακείο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλύψει την ανάγκη της αυτοφροντίδας, που είναι η συνέχεια της αυτοσυντήρησης, η υπεράσπιση με δική του πρωτοβουλία να προστατευθεί από χιλιάδες απειλές της μεταβιομηχανικής περιόδου που ζούμε.

Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στην αυτοθεραπεία, πρόσθεσε ο κ. Σερέτης, επιστρέφουν στην κοινωνία άλλα 6 ευρώ, ενώ η μετατροπή του 5% των συνταγογραφουμένων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν άμεσα 160 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αν δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, η ασφάλιση θα επιβαρυνόταν με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ κόστος.

Στη βάση του όγκου κατανάλωσης, το ένα τέταρτο των φαρμάκων που καταναλώνονται είναι ΜΗΣΥΦΑ (με κουπόνι), περίπου ένα εκατομμύριο τεμάχια που το κόστος τους δεν ξεπερνά συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα μισά είναι εγχωρίως παραγόμενα.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ, υπογράμμισε την ανάγκη για σαφή χρονικά κριτήρια επικαιροποίησης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, άρση της γραφειοκρατίας που οδηγεί στην πάροδο μέχρι και τριετίας για την έγκριση ενός νέου ΜΗΣΥΦΑ, αλλά και στην καθυστέρηση επενδύσεων του κλάδου στη χώρα, δημιουργία ειδικής διεύθυνσης στον ΕΟΦ, διαρκή εκπαίδευση των φαρμακοποιών κλπ.


Πηγή : healthmag