ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στον «αέρα» ακόμη η πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει από το υπουργείο υγείας η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 5% (ΜΗΣΥΦΑ) και κατ΄επέκταση της υπουργικής απόφασης που δεν έχει εκδοθεί ακόμη από το αρμόδιο υπουργείο υγείας, θα οδηγούσε περαιτέρω στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Βασίλειος Σερέτης και Κωνσταντίνος Λιμνίδης.


Ωστόσο ο αντίλογος είναι πως όσο αυξάνεται ο κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων και μειώνεται ο αντίστοιχος των συνταγογραφούμενων, τόσο επιβαρύνεται η τσέπη των πολιτών.
Σε αυτό το σημείο, οι εκπρόσωποι του ΕΦΕΧ, επικαλούμενοι μελέτες μεταξύ των οποίων και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), απάντησαν χαρακτηριστικά ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα – αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΕΧ, το 25% της φαρμακευτικής αγοράς σε τεμάχια στην Ελλάδα ανήκει στα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50%.

Πάντως από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα!


Τι περιλαμβάνει το Μανιφέστο

Καταθέτοντας το «Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας» οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπογράμμισαν πως η αυτοφροντίδα – είπαν – έχει ευεργετική επίδραση στον κάθε πολίτη και στην κοινωνία συνολικά.

Η μεταβολή του μέσου όρου ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αστικοποίηση, οδηγούν στην αύξηση των ασθενειών, προκαλώντας δραματική άνοδο του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

Για να επωφεληθούν οι πολίτες και η πολιτεία από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αυτοθεραπεία, οι εκπρόσωποι του ΕΦΕΧ προτείνουν τα εξής:


Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.

Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της αυτοφροντίδας.

Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην αυτοφροντίδα προσωπικό.

Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.

Συμπερίληψη της αυτοφροντίδας – αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους.

Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).

Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε ν’ αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας.

Η πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.

Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.


Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.


Πηγή : healthreport