ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέο, «έξυπνο» φάρμακο για την καρδιακή προσβολή

Ένα νέο φάρμακο, που θα μπορούσε να μειώσει τις βλάβες οι οποίες προκαλούνται στο σώμα μετά από μια καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές.Δοκιμές που έχουν γίνει σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι, η νέα αυτή φαρμακευτική ένωση προστατεύει την καρδιά, όταν η ροή του αίματος αποκαθίσταται ξαφνικά μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι ιστοί έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο.
Το MitoSNO, δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας κατηγορίας φαρμάκων. 

Ένα από τα προβλήματα μετά από μια καρδιακή προσβολή είναι η ζημιά που προκαλείται στους καρδιακούς ιστούς από την ξαφνική αποκατάσταση της ροής του αίματος μετα από παρατεταμένη περίοδο υποξυγόνωσης. Το αίμα που ρέει και πάλι μέσα στους ιστούς, προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών (που είναι βλαβερές), οι οποίες δημιουργούνται στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος» των κυττάρων. Το νέο φάρμακο λειτουργεί «απενεργοποιώντας» προσωρινά τα μιτοχόνδρια (για λίγα λεπτά), ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση των ελεύθερων ριζών. 
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία της ένωσης σε πειραματόζωα (ποντίκια) με καρδιακή προσβολή. Έτσι βρέθηκε ότι σημειώθηκαν μειώσεις στο σύνολο των κατεστραμμένων καρδιακών ιστών σε εκείνα που είχαν λάβει την ουσία, συγκρίνοντάς τα με μια ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα σε δοκιμές που θα γίνουν σε ανθρώπους.
«Το φάρμακο δρα κατά τη διάρκεια των πρώτων κρίσιμων λεπτών που επανέρχεται η ροή του αίματος στα φυσιολογικά της επίπεδα, προστατεύοντας τους ιστούς της καρδιάς από περαιτέρω ζημιές», είπε ο Δρ Mike Murphy από το Medical Research Council Mitochondrial Biology Unit, που ηγήθηκε της μελέτης. 
«Πιστεύουμε ότι μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις που οι ιστοί στερούνται οξυγόνου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης, όπου μεγάλες αρτηρίες συσφίγγονται για την πρόληψη της απώλειας αίματος.» 
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν οι δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους είναι επιτυχείς, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς άλλους τομείς της ιατρικής», επεσήμανε ο Δρ. Murphy. 
Σχολιάζοντας τη μελέτη, το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, είπε ότι το νέο φάρμακο φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine.