ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Γιατί τα φαρμακεία εξαιρούνται από τα ΕΣΠΑ;

Pharma Team: Το παρακάτω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πελοπόννησος 27/05/2013

 Δε θα μπορούσα να φανταστώ πως στη σημερινή δίνη των πολύ μεγάλων θυσιών και οικονομικών προβλημάτων του συνόλου των συμπολιτών μας. υπάρχει η δυνατότητα Επιχορήγησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων [ΜμΕ] από Προγράμματα ΕΣΠΑ. αλλά μένουν ανεκμετάλλευτα, παρατημένα σε κάποιο συρτάρι δημοσίου υπαλλήλου, σε συμπληγάδες κομματικών παραγόντων.
Δεν είναι δυνατόν τα υπεύθυνα υπουργεία, οι υφυπουργοί και οι γραμματείς κτλ., να συσκέπτονται συνεχώς για να αποφασίσουν ποιες επιχειρήσεις - επαγγελματικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στα προγράμματα και από αυτές να αποκλείονται για μία ακόμη φορά τα φαρμακεία.


Πώς είναι δυνατόν να μας Βομβαρδίζουν καθημερινώς ανακοινώσεις της Κυβέρνησής σας για τη μοναδική διέξοδο από την κρίση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και για την ενίσχυση - χρηματοδότηση των ΜμΕ, και από την άλλη να ενημερώνομαι από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» της πόλης μου πως τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, οι υπηρεσίες επισκευών κ τλ, να έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα ενώ τα φαρμακεία να βρίσκονται εκτός; Με απόλυτο σεβασμό σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, σε κάθε εργασία, και σε κάθε συμπολίτη μας που επιλέγει στη συγκεκριμένη κατηγορία να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να ξεκινήσει τη δουλειά του, μου δίνεται η εντύπωση πως είμαστε δύο ξένοι στην ίδια μας τη χώρα.
Στο παρελθόν που όλοι γνωρίζουμε, από τον μεγάλο όγκο Προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αξιοποιήθηκαν, πολλά κατασπαταλήθηκαν από πολλούς και μη εξαιρετέους παράγοντες.
Δε θα μπορούσε το αρμόδιο υπουργείο να έχει εντάξει επανειλημμένως τα φαρμακεία ως ΜμΕ επιχείρηση, ως έναν σταθμό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αναπληρώνει την κρατική αδυναμία - απουσία σε πολλά θέματα Υγείας; Μετά τις τελευταίες μνημονικές απαιτήσεις, το κάθε φαρμακείο έχει χάσει καθαρό κεφάλαιο κίνησης οπό τις συνεχείς μειώσεις τιμών στα φάρμακα [stock εμπορεύματος] πάνω από 60.000,00 ευρώ κατά μέσο όρο. Πέρα από αυτό υπάρχουν οι συνεχώς αυξανόμενες κρατήσεις από το rebate, το αναδρομικό rebate κ. τ Α Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, πς νέες συμβάσεις και άλλα πολλά, οι πληρωμές από τον ταλαίπωρο ΕΟΠΥΥ συνεχώς ολισθαίνουν σε μακρύτερες ημερομηνίες, παρά την ειλικρινή διάθεσή μας για συνεργασία; Η επιχείρηση που λέγεται φαρμακείο, είναι η μοναδική μάλλον επιχείρηση που φορολογείται στο απόλυτο και δε φοροδιαφεύγει Βάσει στοιχείων από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών; Οι κ. κ. υπουργοί και οι κ γραμματείς που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και την ένταξη των ΜμΕ επιχειρήσεων σε Προγράμματα ΕΣΠΑ, κυκλοφορούν κοβολου στην αγορά ώστε να έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει σε αυτή, Ή περιμένουμε κάποιον θεό να μας σώσει από την ανικανότητά μας, για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το μέλλον των παιδιών μας, Ο υφυπουργός κ. Π. Μηταράκης, μιλώντας στο Ιο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας για την Νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 20U-2020 στην Πάτρα, δήλωσε πως «Η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία, ούτε θέμα ευχών και προσευχών. Η ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων, αλλά μίγματος πολιτικής, σωστού σχεδιασμού και σωστής εκτέλεσης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί». Την ανάπτυξη θα την φέρουν οι προαναφερόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες πον εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ; Από την άλλη οι υγιείς εξ ουρανού...
Δημήτριος Δημητρόπουλος φαρμακοποιός