ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Συ.Φα Θεσσαλονίκης για τις ελλείψεις φαρμάκων


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην καθημερινή μας ενασχόληση και πίεση προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για τις ελλειμματικές παραλαβές, που αποτελούν πια μεγάλο πρόβλημα για τις φαρμακαποθήκες αλλά και τα φαρμακεία μας, σας γνωρίζουμε τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνεταιρισμός με σκοπό την πιο ομαλή ροή φαρμάκων στα φαρμακεία.  
Κατ΄ αρχήν είναι πλέον προφανές ότι ο παράγοντας που δημιουργεί το πρόβλημα είναι εξωγενής. Αποκλειστική και μόνη αιτία είναι η πολιτική συνειδητών ελλείψεων των περισσοτέρων φαρμακευτικών εταιριών οι οποίες και αποτελούν μονοπώλιο για τα είδη τους. Γίνεται μάχη και δίδεται αγώνας καθημερινά από τον ΣΥ.ΦΑ. για την παραλαβή και αυτών ακόμα των μειωμένων ποσοτήτων που σας διανέμουμε.

Στο παραπάνω προσθέστε και τη διαφαινόμενη πλέον καθαρά κατεύθυνση των εταιριών να καρπωθούν το φαρμακεμπορικό κέρδος με τις απευθείας πωλήσεις τους προς τα φαρμακεία μας, αδιαφορώντας για το πρόβλημα που μας δημιουργούν αναγκάζοντάς μας για 1 ή 2 κομμάτια να δίνουμε ολόκληρες παραγγελίες με δικές τους πολιτικές εκπτώσεων.
Πολλές φορές τους έχουμε προτείνει να μας στείλουν τις ποσότητες που ζητάμε με υποχρέωση δική μας να τους αφήσουμε ανοιχτή πρόσβαση στο μηχανογραφικό μας σύστημα, ώστε να ελέγξουν κομμάτι – κομμάτι και ανά κωδικό σε ποια φαρμακεία πήγαν τα ΄΄ευαίσθητα΄΄  αυτά λεγόμενα φάρμακα έτσι ώστε να καταπέσει αυτόματα η θεωρία περί εξαγωγών. Δυστυχώς δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση.
Αυτή τη φορά συνεργαστήκαμε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στάλθηκε έγγραφη διαμαρτυρία του για το συνεχιζόμενο καθεστώς ελλείψεων, συνοδευόμενη από κατάσταση δική μας ΄΄ευαίσθητων φαρμάκων΄΄ ανά εταιρία και ανά φάρμακο με την ποσοστιαία μείωση από το 2009 στο 2010 σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει ακόμη και το 50%.
Την Τετάρτη 2/3/2011 ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. κ. Φαρσάκης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κ. Θεοδοσιάδης καθώς και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αμπατζόγλου επισκέφτηκαν τον Ε.Ο.Φ. σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρό του κ. Τούντα.
Σ΄αυτή τη συνάντηση του παρουσιάστηκε πλήρης φάκελος στοιχείων ανά εταιρία που περιελάμβανε:
α)  Τις ποσοστιαίες μειώσεις ανά ΄΄ευαίσθητο΄΄ φάρμακο από το 2008 στο 2009 και από το 2009 στο 2010 όπου με βάση τα ιστορικά αυτά στοιχεία αποδεικνύεται η απαράδεκτη μείωση των ποσοτήτων που παραλαμβάνει ο ΣΥ.ΦΑ. από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
β)  Τις αυξήσεις που έχουμε ανά εταιρία στα ΄΄εύκολα΄΄ φάρμακα στη τριετία, με αντίστοιχο πίνακα των ΄΄ευαίσθητων΄΄ φαρμάκων και τις μειώσεις τους στο ίδιο διάστημα. Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ τρέχουμε με αυξήσεις της τάξης του 10% στις συνολικές αγορές μας, στα συγκεκριμένα ΄΄ευαίσθητα΄΄ φάρμακα έχουμε μειώσεις στις παραλαβές μας  της τάξης του 30%. Πως είναι δυνατόν μία επιχείρηση σαν τη δική μας να αναπτύσσεται στα 4/5 των φαρμάκων και να αυξάνει τις αγορές της σε μία εταιρία, ενώ στο υπόλοιπο 1/5 η ίδια να μειώνει τις ποσότητες κατά 30% ;;;;;;;;;;
γ)  Επιστήσαμε την προσοχή του ΕΟΦ στο γεγονός ότι ακόμη και στα προσφάτως απαγορευμένα για εξαγωγή φάρμακα που ανακοίνωσε, οι ποσότητες που παραλαμβάνουμε εξακολουθούν να είναι μειωμένες και δεν άλλαξε τίποτα. Προς επικύρωση αυτού παραδώσαμε κατάσταση των συγκεκριμένων φαρμάκων με τις μειωμένες ποσότητες που παραλάβαμε το 1ο δίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
δ)  Προσκομίσαμε στοιχεία όπου φαίνονται ανά φάρμακο και ανά εταιρία το ποσοστό σε κομμάτια που παραλάβαμε εντός του 2010, που ενώ ο ΣΥ.ΦΑ. διακινεί και έχει μερίδιο αγοράς περίπου το 7% πανελλαδικά, το ποσοστό αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι 3% και 4% στο σύνολο των κομματιών που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες μοιράζονται μεροληπτικά σε ΄΄ημετέρους΄΄ και ΄΄κατά το δοκούν΄΄ των φαρμακευτικών εταιριών.
Συνάδελφοι,
Το θέμα συνδυασμένο και με τις πρόσφατες μειώσεις του φαρμακεμπορικού κέρδους (το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής με τον υπάρχοντα νέο νόμο πριμοδοτεί με 2,6% τους φαρμακοβιομήχανους στραγγαλίζοντας τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες) και την επιβολή από τις εταιρίες να αγοράζουμε απευθείας απ΄ αυτές, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ακόμη και αυτό της βιωσιμότητας των φαρμακείων μας αλλά και των συνεταιρισμών μας στο μέλλον.
Για τον λόγο αυτό εάν και αυτή η προσπάθεια που κάνει το Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. σε συνεργασία με τον Φ.Σ.Θ., τον Π.Φ.Σ. και την Ο.Σ.Φ.Ε. δεν ευοδωθεί, θα προχωρήσουμε σε διεκδικήσεις ακόμη και δια της δικαστικής οδού, με στόχο τον σταθερό εφοδιασμό μας με τις ποσότητες φαρμάκων που μας αναλογούν αλλά και απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
 ΛΑΖ. ΦΑΡΣΑΚΗΣ                                  ΑΠ. ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ
Πρόεδρος Δ.Σ                                       Γραμματέας Δ.Σ.