Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την επάρκεια πόρων και την επίπτωση της υποχρηματοδότησης του φαρμάκου στους ασθενείς.
"Αφήνουμε μία χρονιά που είχε πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, πολλές δράσεις και αποφάσεις, κάποιες από αυτές τολμηρές, και ανυπομονούμε όλοι να δούμε τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Δεν έχει φύγει η πικρή γεύση του 2023, που ασχολούμαστε ακόμη λόγω των ακραίων επιστροφών".
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Όπως είπε, η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας ακροβατεί επικίνδυνα και παραμένει ζητούμενο η διαμόρφωση βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον ασθενή. Προς το παρόν, παραμένει μακρινή επιθυμία. Ανέφερε αναλυτικά:
"Οι συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής και της υποχρηματοδότησης του φαρμάκου είναι πλέον ορατές. Έχουμε καθυστέρηση εισόδου νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και ελλείψεις, απεντάξεις προϊόντων από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού σε αρκετές περιπτώσεις και αρκετά άλλα.
Από το 2012 έως το 2023, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 63%, περίπου 5,5% τον χρόνο, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν όχι λιγότερο. Η δημόσια χρηματοδότηση το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 23%. Το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλο και αναγκάστηκε να το καλύψει η φαρμακευτική βιομηχανία. Μόνον οι εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ έχουν συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, ενώ έχουν επιβαρυνθεί και οι ασθενείς.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η συνεισφορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη φαρμακευτική δαπάνη είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Πολιτείας.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει από τα χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγαλύτερες επιστροφές, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε μία ακραία κατάσταση στο υγειονομικό χάρτη.
Υπολειπόμαστε κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε δαπάνη, αν συγκρίνουμε τη δημόσια κατά κεφαλή δαπάνη που στη χώρα μας είναι 255 ευρώ, ενώ στις χώρες του Νότου είναι 409 ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας έχει αναλάβει δεσμεύσεις. Είναι ευχάριστο που έχουμε επικοινωνία με έναν υπουργό που κατανοεί τα ζητήματα, έχει άποψη και διάθεση για δράση, αλλά και με μία κυβέρνηση που φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα".
Συνάντηση με Μητσοτάκη
Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΦΕΕ με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου είπε:
"Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του και επισημάναμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει χώρα στη διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων. Εξέφρασε την κατανόησή του για τις πιεστικές συνθήκες που επικρατούν και ανέφερε το πλάνο ενίσχυσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Επανεξετάζεται το θέμα επιπλέον πόρων για την ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας ή Σύστημα Μεταβατικής Αποζημίωσης. Είναι σαφές ότι το πλάνο αυτό δεν αρκεί για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των υποχρεωτικών επιστροφών, ενώ αρκετοί είναι όσοι φοβούνται πως μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, αλλά η δική μας άποψη είναι πως είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και το Φάρμακο δεν φαίνεται να είναι πολύ ψηλά σε αυτές, παρόλο που συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό των εξόδων σε άλλα κέντρα κόστους στο σύστημα Υγείας και στην κοινωνία γενικότερα.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι τα εμβόλια κατά της CoViD και το κόστος που αποφεύχθηκε χάρη σε αυτά. Αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον οι συνθήκες να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της χρηματοδότησης. Θα δούμε.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι απρόθυμα να αναλάβουν κάποια δέσμευση για ανώτατο επίπεδο υποχρεωτικών επιστροφών, το οποίο θα είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα.
Με αυτό το δεδομένο, αναρωτιόμαστε τι σύμφωνο συνεργασίας μπορούμε να υπογράψουμε τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η Βιομηχανία καλείται σταθερά να δεσμεύεται οικονομικά, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται μόνο σε προθέσεις και ποτέ σε εκβάσεις. Εδώ και χρόνια, ο ΣΦΕΕ ζητεί σταδιακή αύξηση της δαπάνης, σε συνδυασμό με μέτρα για τη συγκράτησή της".
Ασθενείς
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως η υποχρηματοδότηση των φαρμάκων φέρνει τους Έλληνες ασθενείς σε υποδεέστερη θέση έναντι των άλλων Ευρωπαίων. Με βάση τελευταία μελέτη από την IQVIA, το διάστημα 2020 - 2023, από τα 221 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μόνο τα 43 είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.
Τόνισε πως το 2025 είναι κρίσιμο, καθώς θα οριστικοποιηθούν οι λογαριασμοί της χρονιάς που πέρασε, θα ωριμάσουν κάποια μέτρα που ελήφθησαν το 2024 και θα προστεθούν αρκετά άλλα που δρομολογούνται αυτή την περίοδο.
Για το αναπτυξιακό clawback είπε: "Επιτρέψτε μου να επαναλάβω πως δεν είναι μέτρο διαχείρισης των υποχρεωτικών επιστροφών, αλλά μέτρο προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν αφορά το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά μόνον εκείνες που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν επενδύσεις.
Με την ενσωμάτωσή του, μάλιστα, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μειώθηκε ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές αλλαγές και το νέο σχήμα αποδείχτηκε ελάχιστα ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες και τις παραγωγικές επενδύσεις.
Πρέπει να αντιληφθούμε πως το περιβάλλον των κλινικών μελετών είναι άκρως ανταγωνιστικό. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως 44 δισ. ευρώ και είναι ζήτημα εάν στην Ελλάδα καταφέρουμε να απορροφήσουμε 150 εκατομμύρια από αυτά".
Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ είπε πως "παρά τις βελτιώσεις που πετύχατε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να μιλήσουμε για προβλεψιμότητα στον χώρο. Οι καθυστερήσεις την έκδοση των σημειωμάτων επιστροφών παραμένουν και οι αναδρομικές διαπραγματεύσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Η χρηματοδότηση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια δεν δείχνει ικανή να μειώσει τα επίπεδα επιστροφών".
Πηγή : iatronet