Σε υψηλές θέσεις κατατάσσεται η Ελλάδα στη θετικότητα των τεστ που πραγματοποιούνται εκτός και εντός νοσοκομείων.
Αυξητική τάση καταγράφεται στη δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Η κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού ασκεί πίεση στα συστήματα Υγείας και επιβαρύνουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων, ιδιαίτερα όπου η πληρότητα είναι ήδη αυξημένη.
Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η εικόνα πίεσης στα Επείγονται των νοσοκομείων έχει ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα, όπου σχεδόν οι μισοί ασθενείς με ίωση φέρουν ιούς της γρίπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η χώρα μας έχει θετικότητα 40,7% στα τεστ για γρίπη που γίνονται εκτός νοσοκομείων, καταλαμβάνοντας την 8η ευρωπαϊκή θέση (πρώτη είναι η Πολωνία με 67,8%).
Στα τεστ γρίπης που γίνονται στα νοσοκομεία η θετικότητα είναι 19,3%, με την Ελλάδα να κατέχει την 6η θέση (πρώτη είναι η Ιρλανία με 44%).
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ECDC, οι αναπνευστικές ιώσεις επηρεάζουν κυρίως παιδιά και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής έκβασης, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για στοχευμένα μέτρα πρόληψης (εμβολιασμός).
Αυξημένη κίνηση
Όπως αναφέρουν, οι επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός και εντός νοσοκομείων) έχουν αυξηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στις περισσότερες κινούνται στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες περιόδους.
Η δραστηριότητα του ιού της γρίπης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη παραμένει υψηλή και, τις τελευταίες 13 εβδομάδες, ενώ η θετικότητα των τεστ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συνέχισε να αυξάνεται.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω γρίπης βρίσκονται επί του παρόντος σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά την κορύφωση της επιδημίας της περιόδου 2022 - 2023.
Στην έκθεση του ECDC τονίζεται πως ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από πιο σοβαρές μορφές ιογενών αναπνευστικών ασθενειών. Όσοι είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής έκβασης, ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν.
Πηγή : iatronet