ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανταπάντηση ΠΦΣ στις αιτιάσεις φαρμακαποθηκάριων για τις παράλληλες εξαγωγές

Πώς απαντά το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.



Σε ανταπάντηση προς τον Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, προχώρησε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Για μια ακόμη φορά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για όσα καταγγέλλονται για τις ανεξέλεγκτες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών.

Όπως για παράδειγμα, αποφεύγει να απαντήσει ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τι θα κάνουν οι γονείς που ψάχνουν εναγωνίως εμβόλια για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και δεν τα βρίσκουν εξαιτίας κάποιων φαρμακαποθηκών που εξάγουν και εμβόλια στο βωμό της αύξησης της υπέρμετρης κερδοφορίας και εις βάρος της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά στο πρόσφατο θέμα του σκανδάλου στον ΕΟΠΥΥ στο οποίο εμπλέκονται ιατροί, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιοί που αναφέρει ο Π.Σ.Φ., ευτυχώς έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση επιχειρείται μια συνειδητή παραπληροφόρηση και λασπολογία περί εμπλοκής φαρμακείων σε εξαγωγικές δραστηριότητες, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα φαρμακεία βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα.

Μόνο οι φαρμακαποθήκες επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα και μόνο οι φαρμακαποθήκες εξάγουν.

Άλλωστε, ο ΠΣΦ δεν πρέπει να ξεχνά την πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ.. Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό μεταξύ άλλων ότι:

1ον Οι φαρμακαποθήκες ως επιχειρήσεις που έχουν, ως κύριο προορισμό της δραστηριότητάς τους, την διάθεση στο κοινό φαρμάκων, ήτοι κρίσιμων αγαθών για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της υγείας, δεν αποτελούν κοινές, αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, λειτουργούσες κατά τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού.

2ον. Η ρύθμιση του καθεστώτος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φαρμακαποθηκών πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιομορφία της, το γεγονός δηλαδή ότι η εμπορική δραστηριότητα συνδυάζεται με την υπεύθυνη παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη και ορθολογική διακίνηση των φαρμάκων και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό της αγοράς.

3ον. Το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές.

Η λύση του προβλήματος, την οποία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα καταθέσει στους αρμόδιους φορείς, και επί της οποίας ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τεχνηέντως δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι μία :

Να αποδεχθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ. πριν αυτά εξαχθούν, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Οι υπόλογοι δεν μπορούν να γίνονται τιμητές"...


Πηγή: iatronet.gr