ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εμβολιαστικά κέντρα «πρώτης γραμμής» τα φαρμακεία

Εκτός από τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης εντάσσονται και για τον SARS-CoV-2 - Στα 5 ευρώ η αποζημίωση



Εν αναμονή της περιόδου έξαρσης των ιώσεων, όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα, τα φαρμακεία ανά τη χώρα προετοιμάζονται να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα «πρώτης γραμμής». Νόμος του περασμένου Απριλίου, άλλωστε, δίνει το «πράσινο φως» στους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια όλων των εμβολίων σε ενηλίκους, συμπεριλαμβανομένου εκείνου έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον νομοθέτη, ο φαρμακοποιός μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους, εξαιρουμένων «των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης». Και παρότι ο εμβολιασμός στο φαρμακείο είναι δωρεάν, προβλέπεται αποζημίωση στον φαρμακοποιό ύψους 5 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για το εμβόλιο έναντι του πανδημικού ιού.


Αντιγριπικά

«Με τον σχετικό νόμο τα φαρμακεία γίνονται σημαντικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στον τομέα της πρόληψης», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, συμπληρώνοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων, με την εθνική παραγγελία να μετρά περί τις 3,8 εκατ. δόσεις.

Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα σχετική απόφαση που θα ορίζει πως και φέτος οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται το τετραδύναμο, συμβατικό εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης χωρίς συνταγή γιατρού, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχύτερη οχύρωση των πλέον ευπαθών.

Εντούτοις, με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται τα δύο νέα και ακριβότερα αντιγριπικά εμβόλια, που εντάχθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 65 ετών.


90% των εμβολιασμών

Για την Ιστορία, πάντως, τα φαρμακεία σήκωναν τα περασμένα έτη τον μεγαλύτερο όγκο των εμβολιασμών έναντι της εποχικής γρίπης καθώς σε αυτά διενεργείται κατά μέσο όρο το 90% των εμβολιασμών. Οπως μάλιστα θυμίζει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Μανώλης Κατσαράκης, την πρώτη χρονιά της πανδημίας (δηλαδή το 2020) είχαν διενεργηθεί στα φαρμακεία περίπου 4,5 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της γρίπης.

Παρ’ όλα αυτά, η ένταξη και των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών διαπιστώνεται πως έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Εξού έως και σήμερα πραγματοποιούνται συναντήσεις για την επίλυση όλων των τεχνικών προβλημάτων ώστε στα τέλη Οκτωβρίου – σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα – να βρίσκονται εκείνοι οι φαρμακοποιοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε πλήρη ετοιμότητα.

Παράλληλα όμως και όπως γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το κράτος θα καλύπτεται και το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες συστήνεται, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από ασθενείς που εκδηλώνουν σοβαρές επιπλοκές.


Πηγή: tanea.gr