ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απάτη στα φάρμακα: Ερευνούν και υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ!

Πολλά και μακριά πλοκάμια είχε το κύκλωμα, που εξαπάτησε το δημόσιο, προκαλώντας ζημία πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Τα νέα στοιχεία, που αποκαλύπτουμε σήμερα, δείχνουν ότι η υπόθεση πηγαίνει πίσω μέχρι το… 2015 και πως οι αρχές αναζητούν πλέον τη σχέση με στελέχη μέσα στον ΕΟΠΥΥ!



Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Θυμίζουμε ότι όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα αφορούν την περίοδο μετά το 2020. Έγκυρες πληροφορίες του Virus αναφέρουν ότι η οικονομική αστυνομία έχει στη διάθεση της στοιχεία που δείχνουν ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε γύρω στο 2015.

Δηλαδή, η συνολική ζημία σε βάρος του δημοσίου είναι σαφώς μεγαλύτερη και μπορεί να αγγίζει τα 5-6 εκατ. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ερευνηθούν και θα ελεγχθούν αρχεία με φακέλους ασθενών και για την περίοδο 2015-2020.

Παράλληλα, οι αρχές αφού στοιχειοθέτησαν τις παράνομες πράξεις των μελών του κυκλώματος, πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον στον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι το κύκλωμα είχε σχέση με υπαλλήλους του οργανισμού, που εφόσον τεκμηριωθούν θα πρόκειται για βόμβα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι αν αποδειχθεί και στοιχειοθετηθεί η εμπλοκή υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ θα είναι αντιμέτωποι με ποινές που φθάνουν μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση.

Οι 17 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, που ξεκινούν από τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η δράση του κυκλώματος αφορά και φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, που βρίσκονταν σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, οι κατηγορίες μπορεί να συμπεριλάβουν και την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

Θυμίζουμε τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης:
  • Έγινε παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.
  • Η υπόθεση αφορά βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ναρκωτικά, αντιβιοτικά και σκευάσματα που ήταν σε έλλειψη.
  • Εντοπίστηκαν περισσότερες από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν παρατηρήθηκε στην αγορά έλλειψη του φαρμάκου Ozempic, που αφορά τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απώλεια βάρους. Το λάθος που φαίνεται να πρόδωσε το κύκλωμα ήταν η συνταγογράφηση του Ozempic σε πολίτες που δεν είχαν ποτέ ζητήσει το σκεύασμα, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε καταγγελίες όταν έλαβαν μηνύματα για συνταγές που δεν τους αφορούσαν.


Πηγή: virus.com.gr