ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μπ. Καραθάνος: Έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών

Έρχεται πολύ σύντομα σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι στο χώρο των φαρμακαποθηκών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τον τομέα φαρμάκου και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας.



Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το σκάνδαλο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που έσκασε σαν βόμβα στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις μέχρι στιγμής έρευνες πέρα από τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στον ΕΟΠΥΥ, έχει μία πτυχή στην οποία αξίζει κανείς να σταθεί ιδιαίτερα.

Η συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε 3.516 ΑΜΚΑ αλλοδαπών ή έγκλειστων σε δομές ή φυλακές, οι εικονικές εκτελέσεις 90.186 συνταγών και η διάθεση των φαρμάκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν προκάλεσε μόνο μία πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ – από το 2020 μέχρι σήμερα, διάστημα για το οποίο έχει ερευνηθεί η δράση του κυκλώματος που φαίνεται να έχει ξεκινήσει από το 2015- αλλά δημιούργησε πρόβλημα και στην ανεύρεση φαρμάκων, καθώς ορισμένα από αυτά που συνταγογραφούνταν ψευδώς, βρίσκονται σε έλλειψη.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο μίτος της Αριάδνης για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και να βγει στο φως η παράνομη δράση όσων συμμετείχαν στο κύκλωμα, ήταν οι παρατηρούμενες ελλείψεις στην αγορά γνωστού φαρμάκου για τον διαβήτη, το οποίο συνταγογραφείται για τη θεραπεία του διαβήτη αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απώλεια βάρους. Το φάρμακο λοιπόν αυτό φαίνεται ότι συνταγογραφείτο σε πολίτες που δεν είχαν ποτέ ζητήσει το σκεύασμα, γεγονός που βεβαίως τους οδήγησε να προχωρήσουν σε καταγγελίες, όταν έλαβαν στο κινητό τους μηνύματα για συνταγές που δεν τους αφορούσαν.

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις έρευνες είναι ότι εξακριβώθηκε παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Καλώς ή κακώς ο χώρος των φαρμακαποθηκών έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής για το ρόλο του στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων οι οποίες είναι και ένας από τους βασικούς λόγους των ελλείψεων.

Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Υπουργείου Υγείας –με την πίεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των ΜΜΕ σε περιόδους που το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις– και τα πράγματα σήμερα έχουν σαφώς βελτιωθεί.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η ύπαρξη ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα βάλει τέλος στη λειτουργία φαρμακαποθηκών που στην ουσία δημιουργούνται με μόνο σκοπό τις εξαγωγές φαρμάκων και το κέρδος.

Για το θέμα το DailyPharmaNews μίλησε με τον κ. Μπάμπη Καραθάνο, σύμβουλο του Υπουργού Υγείας για τον τομέα φαρμάκου και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας. Ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι έρχεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών.

Όπως είπε «δεν μπορεί μία φαρμακαποθήκη που δεν έχει σχεδόν κανέναν πελατολόγιο να λειτουργεί και να εξάγει φάρμακα. Για να μπορεί να λειτουργήσει θα πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Να έχει ένα ελάχιστο πελατολόγιο, να διαθέτει ένα ελάχιστο μεγάλο χώρο, να έχει έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται και έναν ελάχιστο τζίρο που να δικαιολογεί την ύπαρξή της. Επομένως οι φαρμακαποθήκες που ιδρύθηκαν και λειτουργούν χωρίς να έχουν σχεδόν καθόλου υπαλλήλους, χωρίς καθόλου χώρους και βρίσκονται εκεί μόνο για να εξάγουν, θα κλείσουν».

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 150 φαρμακαποθήκες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας, όπως είπε ο κ. Καραθάνος που πιστεύει ότι «μπορούμε να πέσουμε πολύ παρακάτω σε αριθμό».

Η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται μέχρι το τέλος του επόμενου μηνός, Οκτωβρίου. «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε τη σχετική νομοθετική παρέμβαση και έλεγχο στις υπάρχουσες φαρμακαποθήκες, οπότε από την αρχή του νέου έτους θα διαθέτουμε ένα πολύ πιο υγιές σύστημα διακίνησης φαρμάκου».

Να τονιστεί ότι το νομοθέτημα θα αφορά αποκλειστικά τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών καθώς σύμφωνα με τον κ. Καραθάνο «εκεί είναι η πηγή των εξαγωγών και των ελλείψεων».