ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA



Η Συμβουλευτική Επιτροπή του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης αναμένεται να συνεδριάσει στις 27 Ιουνίου.


Η Merck & Co (MSD) κέρδισε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το 21-δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, το Capvaxive, που αφορά στην πρόληψη της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.

  
Σύμφωνα με την MSD, τα στελέχη που καλύπτονται από το Capvaxive ήταν υπεύθυνα για το 84% της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε ασθενείς 50 ετών και άνω μεταξύ 2018 και 2021. Αν και η έγκριση είναι για ηλικίες 18 και άνω, ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει προσαρμόσει το εμβόλιο ειδικά για ενήλικες ηλικίας 50 και άνω. Αυτό περιλαμβάνει τους οκτώ μοναδικούς ορότυπους, 15A, 15C, 16F, 23A, 23B, 24F, 31 και 35B σε σύγκριση με άλλα εμβόλια πνευμονιόκοκκου.

Το 21-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο της MSD είναι το νέο αντίπαλο προϊόν που θα ανταγωνιστεί το Prevnar 20 (20-δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο) της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε το 2021 τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Το Prevnar 20 κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά εμβολίων πνευμονιόκοκκου για ενήλικες, ωστόσο, η MSD δήλωσε ότι τα στελέχη που καλύπτονται από το εμβόλιο Prevnar 20 ευθύνονται μόνο για το 52% της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου στον ίδιο πληθυσμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC ) με στοιχεία από το 2018 έως το 2021.

Σύμφωνα με το Pharma Intelligence Center της GlobalData, το Capvaxive προβλέπεται να δημιουργήσει 1,16 δισ. δολάρια το 2030.

Μεταξύ των κλινικών δεδομένων που υποστηρίζουν την έγκριση είναι αποτελέσματα από τη δοκιμή Φάσης III STRIDE-3 (NCT05425732), η οποία συνέκρινε το Capvaxive με το Prevnar 20 σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν είχαν λάβει προηγουμένως εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Κατά τη σύγκριση των ανοσολογικών αποκρίσεων, η μελέτη έδειξε ότι το Capvaxive δεν ήταν κατώτερο στους 10 ορότυπους που είναι κοινοί και στα δύο εμβόλια και ανώτερο σε 10 από τους 11 μοναδικούς ορότυπους του.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pneumoniae, περιλαμβάνει ασθένειες όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και οι λοιμώξεις του κυκλοφορικού. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί τύποι (που αναφέρονται ως ορότυποι) πνευμονιοκοκκικών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τους ενήλικες διαφορετικά από τα παιδιά.

Πηγή : iatronet