ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ECDC: Αυξητικές τάσεις ξανά στη θετικότητα των τεστ για κορωνοϊό




Τι αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.


Αυξητικές τάσεις στη θετικότητα των τεστ για κορωνοϊό στην Ευρώπη, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, οι υπεύθυνοι του ECDC σχολιάζουν πως "η συγκεντρωτική θετικότητα των τεστ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αυξηθεί στο 8%, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλής δραστηριότητας".

  
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, την εβδομάδα 20 - 26 Μαΐου, πρώτη σε θετικότητα τεστ ήταν η Ισπανία (12%), με δεύτερη την Ιρλανδία (6,5%), τρίτο το Λουξεμβούργο (5%) και τέταρτη την Ελλάδα (3,8%).

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκε από τον ΕΟΔΥ στην Ελλάδα αύξηση των εισαγωγών και του ιικού φορτίου.

Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 παρέμεινε χαμηλή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μεμονωμένες χώρες παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Την ίδια εβδομάδα, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

• Η συγκεντρωτική θετικότητα του τεστ SARS-CoV-2 στα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αυξηθεί στο 8% μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα περίοδο χαμηλής δραστηριότητας.

• Παρατηρήθηκε αύξηση τεσσάρων εβδομάδων στη θετικότητα του τεστ στα νοσοκομεία (SARI) στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, με συγκεντρωτική θετικότητα δοκιμής 10% για την τρέχουσα εβδομάδα αναφοράς.

• Επτά χώρες αναφέροντας αυξήσεις στη θετικότητα του τεστ.

Όπως επισημαίνουν, ενώ η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνεχίζει να μειώνεται, η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) έχει αυξηθεί σημαντικά μετά από μια περίοδο πολύ χαμηλής δραστηριότητας.

Οι υπεύθυνοι του ECDC τονίζουν πως, λαμβάνοντας υπόψη τα σημάδια αύξησης της δραστηριότητας του SARS-CoV-2, παραμένει απαραίτητο να υπάρξει παρακολούθηση της επίπτωσής του στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. 


Πηγή : iatronet