ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών

Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς



Προχωρούν οι εργασίες για την υλοποίηση του προγράμματος της ΟΣΦΕ «Ιστορική μνήμη – Ταυτότητα – Προοπτική των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών», σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της Ομοσπονδίας.

Ο πρώτος σταθμός του προγράμματος ήταν στον ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλίας Συν.Πε – ΣΥΦΘΕ στον Βόλο που πλησιάζει τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε η έρευνα και η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, σχετικών δημοσιευμάτων και φωτογραφικών αρχείων, έγινε αποδελτίωση πρακτικών Δ.Σ. και Γ.Σ. και λήφθηκαν μαρτυρίες από φαρμακοποιούς, παλιά και νυν μέλη του Δ.Σ. καθώς και από εργαζομένους, ενώ η σχετική συνεργασία με τον ιστορικό σύλλογο «Βιβλιοθήκη Τριών Ιεραρχών» της πόλης συνεχίζεται.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα για ιστορικά φαρμακεία του Βόλου που λειτουργούσαν από το 1880 και έγιναν τα γυρίσματα για ένα μίνι ντοκιμαντέρ αναφορικά με τον ΣΥΦΘΕ, το μουσείο του Βόλου, το Μουσείο Φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης και άλλα σημεία της πόλης που σχετίζονται με ιστορικά στελέχη και μέλη του Συνεταιρισμού. Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι και άλλοι θεσσαλικοί συνεταιρισμοί, με τους οποίους η ΟΣΦΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές. Αναλυτικά, η εξέλιξη του έργου θα παρουσιαστεί στο 37ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στις 22/06 στο Λουτράκι.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, καθηγητή και σύμβουλο ΕΑΠ και τους συνεργάτες Αντώνη Πολίτη, κοινωνικό επιστήμονα MSc Οικονομικά Παν. Θεσσαλίας και Δημήτρη Καπανιάρη, φοιτητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παν. Θεσσαλίας.